Uutiset

Kirgisiassa tarvitaan yhä apua

Väkivaltaisuuksia kesäkuussa paenneet kirgisialaiset ovat palanneet koteihinsa, mutta moni palaa tuhojen keskelle. Oshin kaupungissa on poltettu kokonaisia kortteleita, ja perustarpeista on yhä pulaa.
Kirgisialaispakolaisia. (UN-photo/AFP)

Väkivaltaisuuksia kesäkuussa paenneet kirgisialaiset ovat palanneet koteihinsa, mutta moni palaa tuhottuun kotiin. Yhteensä konflikti ajoi pakosalle 300 000 - 400 000 ihmistä.

Väkivallan laantumisesta huolimatta apua tarvitaan vielä pitkään. Punainen Risti kertoo, että Oshin kaupungissa on poltettu kokonaisia kortteleita. Ruuasta, suojasta ja terveyspalveluista on pulaa.

Kirgisian Punainen Puolikuu on jakanut ruokaa yli 200 000 ihmiselle. Lisäksi 1 700 perheelle on annettu ruoanvalmistusvälineitä ja hygieniatarvikkeita.

Konflikti on erityisen hankala kesälomaansa viettäville lapsille. UNICEF on avaamassa lasten auttamiseksi vapaa-ajanviettopaikkoja, jotka helpottavat heidän pääsemistään arkirytmiin. Lisäksi suunnitellaan lapsiystävällisiä oppimiskeskuksia. Toiveena on, että erilaisista etnisistä taustoista tulevat lapset osallistuisivat toimintaan, mikä helpottaisi ryhmien yhteiseloa.

Lue lisää:

Unicef

Punainen Risti

katastrofiapukonflikti Kirgisia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.