Kiistanalaisen padon rakentaminen käynnistyi Laosissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiistanalaisen padon rakentaminen käynnistyi Laosissa

Ympäristöjärjestöt pitävät suomalaista Pöyryä osavastuullisena päätökseen.

Laos on laajasta vastustuksesta huolimatta virallisesti ilmoittanut aloittavansa kiistanalaisen padon rakentamisen Mekongin-joen pääuomalla Xayaburissa. Maan energiaministerin sijainen Viraphonh Virawong on ilmoittanut rakentamisen alkavan jo tällä viikolla.

"Olen vakuuttunut, että meillä ei tule olemaan mitään haitallisia vaikutuksia Mekong-jokeen, Virawong sanoi BBC:lle. "Mutta kehitys tuo aina muutoksia. Meidän täytyy tasapainoilla hyötyjen ja kustannusten välillä", hän jatkoi.

Naapurimaat Vietnam ja Kambodža sekä alueen kansalaisjärjestöt ovat vastustaneet hanketta vedoten asiantuntijalausuntoihin, joiden mukaan padolle tulee olemaan merkittävä vaikutus alueen ympäristöön. Padon pelätään vaikuttavan muun muassa kalakantoihin ja sitä kautta miljoonien ihmisten ruokaturvaan.

"Kansalaisyhteiskunta sekä Suomessa että Mekongin alueella on hyvin pettynyt nyt tehtyyn päätökseen", sanoo Siemenpuu-säätiön puheenjohtaja Mira Käkönen.

Suomessa Siemenpuu-säätiö sekä useat muut ympäristöjärjestöt tekivät kesäkuussa valituksen työ- ja elinkeinoministeriölle suomalaisen konsulttiyritys Pöyryn osallisuudesta Xayaburin patohankkeessa. Järjestöt pitävät Pöyryn roolia riippumattomana konsulttina kyseenalaisena, ja syyttävät sitä OECD:n laatimien toimintaohjeiden rikkomisesta sekä toimimisesta Suomen kehityspoliittisia tavoitteita vastaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia