Kiistanalainen terrorilaki etenee Iso-Britanniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiistanalainen terrorilaki etenee Iso-Britanniassa

Toteutuessaan ehdotus sallii salaisten todistajalausuntojen käyttämisen siviilituomioistuimessa.

Amnesty International tuore raportti kritisoi voimakkaasti Ison-Bitannian suunnitelmia laajentaa salaisien todistuksien käyttämistä oikeudessa.

Jo yli puoli vuotta valmistelun alla ollut lakiesitys antaisi toteutessaan hallitukselle mahdollisuuden estää rikoksista epäiltyjä henkilöitä ja heidän asianajajiaan näkemästä todisteita, joihin epäiltyjä vastaan nostetut syytteet perustuvat.

Salaiset todistusaineet koskevat myös tapauksia, joissa kyseessä olisivat epäilyt virkamiesten väärinkäytöksistä, järjestö sanoo.

"Lakiehdotus on todellinen uhka oikeudenmukaisuudelle ja oikeuden avoimuudelle Britanniassa - periaatteille, joiden pitäisi aina olla oikeusjärjestelmän ytimessä", sanoo Amnestyn tutkija Alice Wyss.

Kriitikoiden mukaan salaiset oikeudenkäynnit on suunniteltu ministerien ja tiedustelupalvelujen etujen suojelemiseksi. Britannian oikeusministeri Ken Clarken mukaan niitä taas tarvitaan esimerkiksi vakuuttamaan Yhdysvalloille, että se voi jakaa tietoa joutumatta oikeuteen Britanniassa.

Hallitus voi jo tällä hetkellä salata todisteita yli 21 eri yhteydessä, esimerkiksi terroristiepäiltyjen valituksissa. Amnestyn mielestä käsittelillä oleva lakiehdotus on ristiriidassa kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia