Kiinalaisaktivistille yhdeksän vuotta vankeutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiinalaisaktivistille yhdeksän vuotta vankeutta

Kiinalainen oikeus tuomitsi Chen Wein vankeuteen kommunistista puoluetta kritisoivien artikkelien kirjoittamisesta.

Kiinalainen oikeusistuin on määrännyt aktivisti Chen Weille yhdeksän vuoden vankeustuomion kommunistista puoluetta kritisoivien artikkelien kirjoittamisesta eli yllytyksestä valtionvallan kumoamiseen.

Chen ja runsas sata muuta aktivistia pidätettiin sen jälkeen, kun yhdysvaltalainen Boxun-uutispalvelu oli julkistanut arabimaiden kansannousujen innoittamana vetoomuksen aloittaa protestointi Kiinassa viime vuoden helmikuussa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Chenin välitöntä vapauttamista. Amnestyn Aasian ja Tyynenmeren alueen apulaisjohtajan Catherine Baberin mukaan Kiina käyttää toistuvasti yllytyssyytteitä kritiikin vaientamiseen ja ihmisoikeuskeskustelun tukahduttamiseen.

Chenin saama rangaistus on kovin tuomio, jonka kukaan Tunisiasta alkaneiden kansannousujen vuoksi pidätetty ja tuomittu on saanut, Baber huomauttaa. Hänen mukaansa Weitä rangaistiin siitä, että tämä esitti rauhanomaisesti mielipiteensä.

Chen Wei oli yksi vuoden 1989 opiskelijaliikkeen johtajista. Tuolloin hänet tuomittiin vankeuteen vuoteen 1991 saakka. Seuraavana vuonna hän sai viiden vuoden tuomion vastavallankumouksellisen propagandasta sekä yllytyksestä.

Amnesty kehottaa Kiinaa vapauttamaan myös muut, jotka on tuomittu yllytyksestä valtionvallan kumoamiseen. Näiden joukossa on muun muassa Nobel-palkittu Liu Xiaobo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia