Uutiset

Kiina ei luovu yhden lapsen politiikasta

Kiinan yhden lapsen politiikan piti kestää kolme vuosikymmentä. Ensi vuonna 30 vuoden määräaika umpeutuu, mutta
merkit viittaavat rajoitusten jatkumiseen kasvavasta vastustuksesta ja
asiantuntijoiden arvostelusta huolimatta.
Kun Kiina päätti vuonna 1980 rajoittaa perhekoon yhteen lapseen, sen piti olla väliaikainen toimi ja kestää kolme vuosikymmentä. Ensi vuonna 30 vuoden määräaika umpeutuu, mutta merkit viittaavat rajoitusten jatkumiseen kasvavasta vastustuksesta ja asiantuntijoiden arvostelusta huolimatta.

Kiinan parlamentin kokoontuessa viime maaliskuussa iäkäs kansanedustaja ehdotti perhesuunnittelun sääntöjen kiristämistä, koska monet maan ongelmat johtuvat sen liian lepsusta valvonnasta.

Maailman väkirikkain valtio kärsii resurssien vähyydestä ja työvoiman ylitarjonnasta, mikä uhkaa johtaa vakavaan työttömyysongelmaan, edustaja perusteli.

"Jollemme ratkaise väestöongelmaamme, maamme kansantulo ja elinolot pysyvät Euroopan maita ja Yhdysvaltoja huonompina", Kiinan yhteiskuntatieteiden akatemian marxilaisen tutkimuksen dekaani Cheng Enfu sanoi parlamentissa.

Cheng kehotti olemaan luopumatta yhden lapsen politiikasta, muuten maa ei voi vaurastua.


Väestön ikääntyminen ongelma


Kiinassa on viime vuosina käyty vilkasta keskustelua politiikan puolesta ja sitä vastaan. Aikaisemmin sitä on perusteltu vaikeudella ruokkia ja kouluttaa 1,3 miljardin hengen suuruista väestöä.

Nyt Chengin analyysi korostaa lapsiluvun rajoittamisen ja taloudellisen menestyksen yhteyttä.

Vapaamielisen Nanfang Zhoumo -lehden julkaiseman internetkyselyn mukaan 130 000 vastaajasta 67,5 prosenttia vastustaa perhesuunnittelun sääntöjen kiristämistä.

"Kiinan väestöongelma ei ole maailman vakavin, mutta sen väestönkasvun säännöstely on julminta. Aasiassa on kolme maata, joissa väestöntiheys on Kiinaa suurempi, ja Euroopassa yksi kolmasosa maista on tiheämmin asuttuja kuin Kiina. Tarvitsemmeko todella tiukempia sääntöjä?" yksi vastaajista kommentoi.

Uudelle vuosituhannelle tultaessa väestöasiantuntijat varoittavat lukuisista politiikan aiheuttamista ongelmista.

Kiinan väestö ikääntyy niin nopeasti, että vuonna 2050 jokaista vanhusta kohti olisi vain kaksi työikäistä, kun heitä on nyt 13.

Työvoimapulan lisäksi ongelmana tulee olemaan, että ikääntyvän väestön elättäminen on yhä harvempien harteilla, kun yhteiskunta ei tarjoa sosiaalista turvaverkkoa.


Poikia suositaan


Yhden lapsen politiikka on myös aiheuttanut vakavan epätasapainon sukupuolten välillä. Konfutselaisen perinteen maassa painotetaan miespuolisen perillisen tärkeyttä. Maassa on nyt miljoonia poikia enemmän kuin tyttöjä. Useimmissa maissa sataa tyttöä kohti syntyy 103-107 poikaa, mutta Kiinassa luku on 120.

Yhden lapsen politiikka on myös lisännyt lasten ryöstöjä ja lapsikauppaa.

Viranomaisten mukaan yhden lapsen politiikka on laskenut syntyvyyttä 6 lapsesta 1,7 lapseen naista kohden. Tämä on vähentänyt syntyvien lasten määrää 350 miljoonalla.

Yhden lapsen sääntö astui voimaan kommunistisen puolueen julkaisemalla kirjeellä, eikä sitä käsitelty parlamentissa.

Vuonna 1984 sääntöä helpotettiin sallimalla kaksi lasta, jos ensimmäinen oli tyttö tai vammainen. Etnisille vähemmistöille sallittiin myös kaksi lasta. Mutta suurissa kaupungeissa lapsimäärä rajoitettiin kuitenkin vain yhteen, ja vanhemmat ovat joutuneet maksamaan sakkoja säännön rikkomisesta.

väestöpolitiikka Kiina

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.