Uutiset

Kiina ei luovu yhden lapsen politiikasta

Kiinan yhden lapsen politiikan piti kestää kolme vuosikymmentä. Ensi vuonna 30 vuoden määräaika umpeutuu, mutta
merkit viittaavat rajoitusten jatkumiseen kasvavasta vastustuksesta ja
asiantuntijoiden arvostelusta huolimatta.
Kun Kiina päätti vuonna 1980 rajoittaa perhekoon yhteen lapseen, sen piti olla väliaikainen toimi ja kestää kolme vuosikymmentä. Ensi vuonna 30 vuoden määräaika umpeutuu, mutta merkit viittaavat rajoitusten jatkumiseen kasvavasta vastustuksesta ja asiantuntijoiden arvostelusta huolimatta.

Kiinan parlamentin kokoontuessa viime maaliskuussa iäkäs kansanedustaja ehdotti perhesuunnittelun sääntöjen kiristämistä, koska monet maan ongelmat johtuvat sen liian lepsusta valvonnasta.

Maailman väkirikkain valtio kärsii resurssien vähyydestä ja työvoiman ylitarjonnasta, mikä uhkaa johtaa vakavaan työttömyysongelmaan, edustaja perusteli.

"Jollemme ratkaise väestöongelmaamme, maamme kansantulo ja elinolot pysyvät Euroopan maita ja Yhdysvaltoja huonompina", Kiinan yhteiskuntatieteiden akatemian marxilaisen tutkimuksen dekaani Cheng Enfu sanoi parlamentissa.

Cheng kehotti olemaan luopumatta yhden lapsen politiikasta, muuten maa ei voi vaurastua.


Väestön ikääntyminen ongelma


Kiinassa on viime vuosina käyty vilkasta keskustelua politiikan puolesta ja sitä vastaan. Aikaisemmin sitä on perusteltu vaikeudella ruokkia ja kouluttaa 1,3 miljardin hengen suuruista väestöä.

Nyt Chengin analyysi korostaa lapsiluvun rajoittamisen ja taloudellisen menestyksen yhteyttä.

Vapaamielisen Nanfang Zhoumo -lehden julkaiseman internetkyselyn mukaan 130 000 vastaajasta 67,5 prosenttia vastustaa perhesuunnittelun sääntöjen kiristämistä.

"Kiinan väestöongelma ei ole maailman vakavin, mutta sen väestönkasvun säännöstely on julminta. Aasiassa on kolme maata, joissa väestöntiheys on Kiinaa suurempi, ja Euroopassa yksi kolmasosa maista on tiheämmin asuttuja kuin Kiina. Tarvitsemmeko todella tiukempia sääntöjä?" yksi vastaajista kommentoi.

Uudelle vuosituhannelle tultaessa väestöasiantuntijat varoittavat lukuisista politiikan aiheuttamista ongelmista.

Kiinan väestö ikääntyy niin nopeasti, että vuonna 2050 jokaista vanhusta kohti olisi vain kaksi työikäistä, kun heitä on nyt 13.

Työvoimapulan lisäksi ongelmana tulee olemaan, että ikääntyvän väestön elättäminen on yhä harvempien harteilla, kun yhteiskunta ei tarjoa sosiaalista turvaverkkoa.


Poikia suositaan


Yhden lapsen politiikka on myös aiheuttanut vakavan epätasapainon sukupuolten välillä. Konfutselaisen perinteen maassa painotetaan miespuolisen perillisen tärkeyttä. Maassa on nyt miljoonia poikia enemmän kuin tyttöjä. Useimmissa maissa sataa tyttöä kohti syntyy 103-107 poikaa, mutta Kiinassa luku on 120.

Yhden lapsen politiikka on myös lisännyt lasten ryöstöjä ja lapsikauppaa.

Viranomaisten mukaan yhden lapsen politiikka on laskenut syntyvyyttä 6 lapsesta 1,7 lapseen naista kohden. Tämä on vähentänyt syntyvien lasten määrää 350 miljoonalla.

Yhden lapsen sääntö astui voimaan kommunistisen puolueen julkaisemalla kirjeellä, eikä sitä käsitelty parlamentissa.

Vuonna 1984 sääntöä helpotettiin sallimalla kaksi lasta, jos ensimmäinen oli tyttö tai vammainen. Etnisille vähemmistöille sallittiin myös kaksi lasta. Mutta suurissa kaupungeissa lapsimäärä rajoitettiin kuitenkin vain yhteen, ja vanhemmat ovat joutuneet maksamaan sakkoja säännön rikkomisesta.

väestöpolitiikka Kiina

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Tehdas tupruttaa savua veden äärellä

EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras

EU-maiden pitää jättää komissiolle lopulliset ilmasto- ja energiasuunnitelmansa tämä vuoden lopussa. Luonnokset eivät ole riittävän kunnianhimoisia, mikäli halutaan päästä nollapäästöihin, selviää tutkimuksesta.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.
Lentokoneen siipi, taustalla auringonlasku

EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti

Financial Times -lehden ja Transport & Environment -järjestön käsiinsä saaneen raportin mukaan lentoveron vaikutukset unionin työllisyyteen ja bruttokansantuotteeseen olisivat merkityksettömät. EU komissio ei ole vielä julkaissut raporttia.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa