Kidutustapausten määrä moninkertaistunut Meksikossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kidutustapausten määrä moninkertaistunut Meksikossa

Kymmenen vuoden aikana vain seitsemän kiduttajaa on tuomittu liittovaltion tuomioistuimissa, kertoo Amnesty International.

Raportoitujen kidutustapausten määrä on noussut Meksikossa 600 prosenttia viimeisten kymmenen vuoden aikana, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan.

Tilanne on järjestön mukaan riistäytynyt käsistä, ja käytännössä kuka tahansa on vaarassa joutua kidutuksen uhriksi.

Kidutuksessa on usein kyse yrityksestä saada kidutettu allekirjoittamaan tunnustus tai ilmiantamaan rikollisia. Tilanne on pahentunut etenkin maan huumeiden vastaisen sodan seurauksena, järjestö kertoo.

Uhrit ovat kertoneet esimerkiksi pahoinpitelyistä, tappouhkauksista, seksuaalisesta väkivallasta, sähkösokeista ja tukehduttamisesta, joihin poliisi ja armeija ovat syyllistyneet.

Kidutus on kielletty Meksikon laissa, mutta oikeusjärjestelmä hyväksyy todisteiden hankkimisen kiduttamalla. Niinpä kidutusepäilyt johtavat vain harvoihin tutkintoihin ja vain seitsemän kiduttajaa on tuomittu liittovaltion tuomioistuimissa, Amnesty kertoo. Järjestön mukaan tutkintajärjestelmä pitäisikin maassa uudistaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia