Kenian teinit harrastavat seksiä vailla valistusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenian teinit harrastavat seksiä vailla valistusta

Noin puolet kenialaisnuorista harrastaa seksiä ennen 19:tä ikävuottaan. Pojat pelkäävät enemmän raskautta kuin hiv-tartuntaa, koska raskaudesta jää nopeammin kiinni.




Noin puolet kenialaisnuorista harrastaa seksiä ennen 19:tä ikävuottaan. Pojat pelkäävät enemmän raskautta kuin hiv-tartuntaa, koska raskaudesta jää nopeammin kiinni.

Nuorten tietämys lisääntymisterveydestä on varsin heikko, kertoo Kenian nuorisotutkimuskeskuksen CSA:n tutkimus.

IPS vieraili St Georgen poikakoulussa Kilifin kaupungissa Kenian rannikolla.

17-vuotialle Isaac Thuralle on kerrottu, että nainen ei voi tulla raskaaksi, jos seksiä harrastaa seisaallaan. Hänen 16-vuotias luokkakaverinsa Billy Warui puolestaan oli kuullut seksin vahvistavan parisuhdetta. Pojat myönsivät, etteivät puhu vanhempiensa kanssa seksistä, koska aihe on tabu.

Kysyttäessä pelottaako hiv vai raskaus enemmän pojista valtaosa sanoi ottavansa mieluummin viruksen.

"Raskautta on vaikea salata pitkään. Pian koko yhteisö saa tietää sen. Sen sijaan hiviä voi pitää pitkään salassa. Elämää pitkittäviä lääkkeitä on saatavilla ja niiden turvin voi jatkaa normaalia elämää", Alex Fondo sanoo.

"Fakta on se, että nuoremme harrastavat seksiä ilman että heillä on ketään, jonka kanssa puhua aiheesta", sanoo Mombasan nuorisokeskuksen koordinaattori Peter Macharia.

Valtaosa 145 koulussa haastatelluista nuorista sanoi kysyvän seksistä mieluummin ystäviltään kuin aikuisilta. Nuoria myös pelotti kävellä sairaalaan hakemaan apua.

Koko rannikkoprovinssissa on vain yksi nuorten ehkäisyterveyteen erikoistunut neuvola. Muut terveyslaitokset eivät ole kovin ystävällisiä nuorille, kertoo vertaisneuvoja Mwanakasi Mwinyi.

"Vierailin kerran sairaalassa lisääntymisterveydellisen ongelman vuoksi ja avun sijasta sain lääkäreiltä tuomitsevia katseita. Sen sijaan, että olisivat menneet asiaan, lääkärit kyselivät miksi ja kenen kanssa olin ollut seksuaalisessa kontaktissa", Mwinyi kertoo.

"Hetken olin jo marssia ulos sairaalasta. Kannoin kuitenkin häpeän ja sain hoitoa, mutta en palaa sinne enää koskaan."

Kenian julkisissa kouluissa ei juuri puhuta turvaseksistä kirkkojen, etunenässä katolisen kirkon, vastustuksen vuoksi. Kristittyjen johtajien mielestä seksistä puhuminen on kuin antaisi nuorille lupakirjan.

Syyskuussa eräässä koulussa Länsi-Kenian Kerichon kaupungissa luokan 25 tytöstä 24 jätti loppukokeen väliin, koska oli raskaana.

Tytöt vaihtavat seksiä puheaikaan

  • 40 prosenttia kenialaistytöistä ja 50 prosenttia pojista oli harrastanut seksiä ennen 19:tä syntymäpäiväänsä. Kenian nuorisotutkimuskeskus CSA haastatteli nuoria yhteensä 145 koulussa ympäri maata.
  • Puolet tytöistä kertoi vaihtaneensa seksiä lahjoihin tai rahaan, ostaakseen kännyköihinsä puheaikaa tai lautasellisen ranskanperunoita.
  • Pojilla oli seksikokemuksia etupäässä samanikäisten kumppaneiden kanssa.
  • Haastatelluista teineistä 47 prosenttia oli saanut lapsen, oli raskaana tai oli läpikäynyt abortin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia