Uutiset

Kenian ruoka kasvaa pientiloilla

Ilmastonmuutos ja tiedonpuute ovat viljelijöiden vitsauksia Keniassa, kirjoittaa Miriam Gathigah.
(Kuva: CGIAR Climate / cc 2.0)

(IPS) -- Pienviljelijät ovat Kenian maatalouden selkäranka, mutta he kamppailevat vaikeutuvissa oloissa. Ratkaisuksi tarjotaan yhtäällä geenimuuntelua ja kemikaaleja, toisaalla luomua ja perimätietoa.

Kenian kaikkiaan kahdeksasta miljoonasta kotitaloudesta viisi miljoonaa saa elantonsa suoraan maataloudesta. Toimeentulon epävarmuus lisääntyy yhä oikuttelevamman sään myötä.

Vuorilta tulevissa joissa virtaa aiempaa vähemmän vettä, ja osa ehtyy tyystin kuivalla kaudella, kertoo maatalousneuvoja Joshua Kosgei Ison hautavajoaman alueelta.

Keniassa on liki 43 miljoonaa asukasta. Joka neljännen ruuan saanti on nyt epävarmaa ja nojaa ulkopuoliseen apuun, Kenian maataloustutkimuslaitos kertoo.

Talouden avainala

Maatalous tuottaa neljäsosan Kenian kansantuotteesta ja kattaa 60 prosenttia viennistä. Pientilojen kontolla on 75 prosenttia koko maataloustuotannosta ja lähes yhtä suuri osa tuotteiden kaupasta.

Kenian tärkeimpiin vientituotteisiin kuuluu tee, joka on erityisen arka ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Asiantuntijoiden mukaan muutos voi verottaa liki kolmanneksen teenkasvattajien tuloista.

"Puolen miljoonan pienviljelijän elanto on uhattuna", laskee maan keskiosissa maatalousneuvojana toimiva Kiama Njoroge.

"Suurin ongelmamme on tiedonpuute. Emme tiedä, miten toimia ilmastonmuutoksen kanssa", alueella asuva pientilallinen Joel Nduati vahvistaa.

Hänen mukaansa vettä tulee liikaa väärään aikaan ja toisaalta kuivat kaudet venyvät.

Tieto ei kulje

Kosgein mukaan sopeutumiskeinoja on olemassa, mutta tieto ei tavoita viljelijöitä.

"Esimerkiksi Kenian teentutkimussäätiö on kehittänyt 45 eri teelajiketta, mutta kasvattajat eivät ole kuulleetkaan niistä", hän sanoo.

Tilanne on sama uusien peruna- ja kaalilajikkeiden kohdalla, Kosgei jatkaa.

Maatalousneuvojia on yksinkertaisesti liian vähän. YK:n maatalousjärjestö FAO suosittaa yhtä neuvojaa 400:aa viljelijää kohti, mutta Keniassa opastettavia on 1 500.

Geenit ja kemikaalit

Ratkaisu on paluu perimätietoon ja viljelyyn ilman kemikaaleja, jolloin lannoitteeksi kelpaavat eläinten lanta ja kasvijäte, uskoo African Biodiversity Networkin vetäjä Gathuru Mburu.

Njoroge vakuuttaa, että Ruandassa, Etiopiassa ja Ghanassa on parannettu ruokaturvaa merkittävästi hyödyntämällä perimätietoa.

Luonnon monimuotoisuuden tutkija John Kamangu taas uskoo tieteeseen. "Tarvitaan geenimuuntelua. Se auttaa meitä tuottamaan siemeniä, jotka kestävät nousevia lämpötiloja ja rankempia sateita."

Mburu varoittaa, että muuntogeenisten lajikkeiden kauppaa hallitsee kourallinen ylikansallisia yhtiöitä ja viljely vaatii samojen yritysten valmistamia kemikaaleja.

Kosgei yhtyy Mburun huoleen siitä, että ylikansallisia kiinnostavat voitot enemmän kuin afrikkalaisten ruokkiminen.

maatalousilmastonmuutos Kenia Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä