Uutiset

Kenian presidentti vältti syytteet – uhrit yhä ilman oikeutta

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pettyneitä Uhuru Kenyattan syytteiden kaatumiseen kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.
(Kuva: World Economic Forum / Benedikt von Loebell / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pettyneitä Kenian presidentin Uhuru Kenyattan syytteiden kaatumiseen kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä. ICC ilmoitti perjantaina luopuvansa Kenyattaa vastaan nostetuista syytteistä todisteiden puutteessa.

Kenyattaa on epäilty rikoksista ihmisyyttä vastaan. Hänen on sanottu organisoineen vaalien jälkeistä väkivaltaa vuosina 2007–2008. Yli 1 100 ihmistä kuoli ja 660 000 jäi kodittomaksi väkivallan seurauksena. Hän olisi ollut ensimmäinen ICC:n syyttämä virassa oleva valtionpäämies.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International muistuttaa, että väkivallan uhrit ovat yhä ilman oikeutta.

"Syytteistä luopuminen ei ole Kenyattan puolustus, vaan paremminkin syyte Kenian hallitukselle ja ICC:lle, jotka pettävät uhrit kieltämällä näiltä oikeuden, jonka nämä ansaitsevat", sanoo Amnestyn Itä-Afrikan aluejohtaja Muthoni Wanyeki.

Järjestö muistuttaa, että mikäli todisteita löytyy myöhemmin, syytteet voidaan edelleen nostaa. Järjestö myös vaatii ICC:tä tutkimaan muut mahdolliset epäillyt.

Kenyattan syytteiden tutkinta on ollut vaikeaa. Alkuvuodesta 2014 ICC:n syyttäjät myönsivät, että tutkimukset olivat umpikujassa, koska yksi avaintodistajista oli myöntänyt antaneensa väärän todistuksen. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan myöskään maan hallitus ei ole tehnyt yhteistyötä Kenyattan taloustietojen toimittamisessa syyttäjille.

HRW:n mukaan epäonnistuminen on merkki maassa syvään juurtuneesta rankaisemattomuuden kulttuurista. Järjestö uskoo, että todistajien painostaminen on ollut yksi syy reilun oikeusprosessin puutteelle. Kenyattan hallitus on myös lobannut etenkin Afrikan unionin johtajia ICC:tä vastaan, se sanoo.

Kenyatta itse on ollut tyytyväinen syytteiden kaatumiseen ja sanonut omantuntonsa olevan puhdas. BBC:n mukaan hän sanoi ICC:n pettäneen hänet yhtä lailla kuin uhritkin.

ihmisoikeudetdemokratialakioikeus ja rikos Kenia Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sissitaistelija Maricela Flórez

Yli viisikymmentä vuotta sotimista ja kohta kaksi vuotta rauhaa – Miten Kolumbiassa onnistuttiin siinä, missä niin monessa muussa maassa epäonnistutaan?

Sissitaistelija Maricela Flórez oli valmis kuolemaan sodassa tavoitteidensa puolesta. Nyt Kolumbiassa on rauha ja Flórez on muuttunut sissistä puolueaktiiviksi. Epäilevistä äänistä huolimatta Kolumbian rauhansopimus on pitänyt.
Kenialaisia viljelijöitä kenttäkoulussa

Säävakuutukset ja tekstiviestit auttavat Afrikan ja Aasian viljelijöitä sopeutumaan ilmaston muutoksiin

Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt ja ilmastokatastrofit heikentävät köyhien maiden ruokaturvaa ja vaarantavat viljelijöiden elinkeinon. Tukholman yliopiston Global Resilience Partnershipin hankkeet pyrkivät kohentamaan ruokaturvaa maailmassa.
Cox's Bazarin pakolaisleirin hökkeleitä Bangladeshissa

Rohingyanaisia joutuu ihmiskaupan uhreiksi Bangladeshissa – Vaihtoehtojen puute ajaa epätoivoisiin ratkaisuihin

Rohingya-pakolaisten leireillä on vain vähän työmahdollisuuksia. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö on auttanut lähes sataa ihmiskaupan uhria ja uskoo, että tapauksia on monin verroin enemmän.
EU-lippu, taustalla Brandenburgin portti

EU:n kehitysapu laski ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen – 0,7-tavoitteen saavuttamiseen voi mennä 40 vuotta

EU on yhä maailman suurin avunantaja. Tuore järjestöraportti kritisoi kuitenkin etenkin avun käyttöä pakolaiskuluihin.

Luetuimmat

Rauhanjärjestöissä pohditaan, eikö valtio halua enää tukea kriittisiä ääniä – Leikkaukset uhkaavat jälleen ensi vuonna
Nobelin rauhanpalkinto seksuaalisen väkivallan vastaiselle työlle
300 euroa papuannoksesta? – Ruoka tuntuu kalliilta länsimaissa, mutta tuloihin suhteutettuna vielä kalliimpaa on Etelä-Sudanissa
”Hieno tunnustus kaikille selviytyjille” –Nobelin rauhanpalkinto on nyökkäys myös #metoo-liikkeen suuntaan, sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja
Selvitys Afganistaniin palautetuista lapsista: Moni ei pääse edes kouluun
Stereotyyppiset sukupuoliroolit piinaavat myös miehiä, uskoo Suomessa vieraileva intialaisaktivisti Harish Sadani
Romanian kansanäänestys avioliiton määritelmän muuttamisesta epäonnistui – ”Olemme osoittaneet, että ihmisoikeuksista ei voi äänestää”
Uusi ilmastoraportti: Maapallon lämpenemisen pitäminen 1,5 asteessa on vielä mahdollista – ”Seuraavat vuodet ovat luultavasti historian tärkeimpiä”
Indonesia pyytää ulkomaisia järjestöjä lähtemään – Punaisen Ristin suomalaisen logistiikkayksikön harteille suuri vastuu maanjäristyksen avustustöistä
Norjan tukema lohenkasvatushanke Argentiinassa herättää epäilyksiä – ”Mikään määrä talouskasvua ei oikeuta Patagonian ekosysteemin tuhoamista”