Kenian maksuttomalla koulutuksella on hintansa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenian maksuttomalla koulutuksella on hintansa

Maksuton peruskoulu on lisännyt huimasti
oppilasmääriä Keniassa, mikä on puolestaan laskenut opetuksen tasoa.
Lukukausimaksuja alennettiin hiljan myös lukiossa, mutta ilmaista
opiskelu ei silti ole.

Maksuton peruskoulu on lisännyt huimasti oppilasmääriä Keniassa, mikä on puolestaan laskenut opetuksen tasoa. Lukukausimaksuja alennettiin hiljan myös lukiossa, mutta ilmaista opiskelu ei silti ole.

Peruskoulu on ollut Keniassa maksuton vuodesta 2003. Vuoteen 2006 mennessä oppilasmäärä oli tuplaantunut ja kouluun ilmoittautui 80 prosenttia ikäluokasta.

Varsinkin köyhimpien pääsy opintielle helpottui, mutta myös ongelmia ilmaantui. Koska opettajien määrä on noussut vain kolmisen prosenttia, luokkaa kohti on keskimäärin 60 oppilasta. Monesti luku hipoo sataa.

Harjoituskirjat ja koulupuku maksavat

Lukukausimaksut on poistettu ja oppikirjat ovat ilmaisia, mutta esimerkiksi harjoituskirjojen hankinta on vanhempien vastuulla.

"Ilmaisesta opetuksesta puhuminen on harhaanjohtavaa. Nuorin tyttäreni käy neljättä luokkaa, ja joudun kustantamaan hänelle ruoan, koulumatkat ja -puvun, mistä kertyy noin 55 euroa lukukaudessa", kolmen tytön isä Gerard Mwangi kertoo.

Mwangin toinen tytär käy lukiota. Lukukausimaksu laski alkuvuodesta neljäsosaan aiemmasta, mutta tyttären nelivuotinen koulutus ja oppimateriaali tulevat maksamaan yli 2 800 euroa, isä laskee.

 

Yksityiskoulujen määrä kasvaa

Ilmainen opetus on hieno ajatus ja näyttää tilastoissa hyvältä, mutta useimmat kenialaisperheet eivät edelleenkään pysty kustantamaan lapsilleen kunnon koulutusta, opetusministeriöstä eläkkeelle jäänyt Paul Genchu myöntää.

Ongelmat kasaantuvat juuri köyhien alueiden kouluihin, joihin on eniten tulijoita, mutta resurssit ovat ennestään heikot.

Valtion koulujen tason laskiessa yksityiskoulujen määrä on arviolta kymmenkertaistunut vuodesta 2002. Keskitasoinen yksityinen ala-aste laskuttaa noin 150 euroa lukukaudesta.

Kenia on saanut avokätistä kehitysapua ilmaisen opetuksen järjestämiseen, mutta jatkon epävarmuus rassaa.

Britannian rahoittama selvitys vuodelta 2007 varoitti, ettei Kenialla ole kestävää perustaa ilmaiselle koulujärjestelmälle. Lasten koulunkäynnin esteiksi se listasi myös työnteon sekä vanhempien epäilykset koulutuksen tasoa ja siitä koituvaa hyötyä kohtaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia