Kenian alkuperäisväestö vaatii osaansa hakkuutuloista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenian alkuperäisväestö vaatii osaansa hakkuutuloista

Mau-metsistä telttoihin ajetut ogiekit haluaisivat pysyvät asumukset sekä paremmat koulut ja terveydenhuollon, kirjoittaa Peter Wahwai.

Metsästäjä-keräilijöinä elävät Kenian ogikit eivät aio katsoa sivusta, kun hakkuuyhtiöt hyötyvät heidän perinteisestä kodistaan. Heimo itse elää äärimmäisessä köyhyydessä telttaleireissä. Nyt he haluavat osansa voitoista.

Ogiekit häädettiin Mau-metsistä, koska hallitus syytti heimoa metsien massiivisista hakkuista. Sadalla sahanomistajalla on sen sijaan lupa hakata 50 000 hehtaaria vanhoja puita.

Sittemmin maaministeri James Orengo on myöntänyt, että häätämisessä tehtiin virheitä.

Ogiekit vaativat metsänsuojeluviranomaisilta lupaa hyödyntää neljän hehtaarin alalta sypressipuita.

"Raha käytettäisiin teiden, koulujen ja terveyspalveluiden rakentamiseen. Se ei riitä, mutta se menisi tärkeimpiin hankkeisiin, joilla estettäisiin sairaiden naisten ja lasten kuolemat", kertoo Ogiekin hyvinvointineuvoston kansallinen koordinaattori Joseph Towett.

Ogiekit ovat lisäksi pyytäneet hallitukselta 320 neliökilometriä maata metsän läheltä pysyvää asutusta varten.

Metsänsuojeluviranomaisten mukaan ogiekit eivät täytä vaatimuksia, jotka hakkuuta suorittavilta tahoilta vaaditaan.

"Jos annamme heille luvan hakkuille, entä muut yhteisöt, jotka elävät metsän lähellä?" kysyy johtava metsänsuojeluviranomainen David Mbugua.

"Ogiekeilla on oikeus tuloihin, joita metsästä saadaan. Heidän pitäisi vaatia oikeudenmukaista korvausta lakiteitse", sanoo ympäristöön erikoistunut juristi Bernard Ngetich.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia