Kehitysmaat eivät ole turvassa taantumalta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehitysmaat eivät ole turvassa taantumalta

Yhdysvaltain rahoituskriisistä alkaneet
vaikeudet voivat hidastaa talouskasvua myös kehitysmaissa, YK:n kauppa-
ja kehityskonferenssi Unctad varoittaa.

Yhdysvaltain rahoituskriisistä alkaneet vaikeudet voivat hidastaa talouskasvua myös kehitysmaissa, YK:n kauppa- ja kehityskonferenssi Unctad varoittaa.

Se kehottaa kehitysmaita monipuolistamaan tuotantorakennettaan vakaamman talouskasvun saavuttamiseksi.

Kansainvälisen talouden vaikeudet juontuvat asuntomarkkinoiden kuplan puhkeamisesta Yhdysvalloissa

Talouskriisi heijastuu myös kehitysmaihin.

ja muissa suurissa talouksissa, kallistuvista perushyödykkeiden hinnoista, useiden maiden rahoitusmarkkinoiden säännöstelystä ja osakemarkkinoiden epävakaudesta, Unctadin pääsihteeri Supachai Panitchpakdi listasi hiljan.

"Kaiken kaikkiaan olosuhteet kehitysmaissa eivät ole huonot. Ne pystyvät säilyttämään suhteellisen terveen talouskasvun", Supachai sanoi kaupan ja kehityksen tilaa luotaavan Unctadin raportin julkistamistilaisuudessa.

Saharan eteläpuolella alueen kaikkien aikojen kasvu

Raportissa ennustetaan kehitysmaiden talouskasvuksi vähän yli kuutta prosenttia vuonna 2008.

Unctadin osastopäällikkö Heiner Flassbeck huomautti, että Saharan eteläpuolinen Afrikka erottuu tänä vuonna joukosta ainoana alueena, jonka kasvuluvut nousevat. Kasvu voi olla seitsemän prosenttia, joka on Flassbeckin mukaan korkein luku alueella kautta aikojen.

Kasvu johtuu perushyödykkeiden, lähinnä öljyn, vientituloista. Buumi ei kuitenkaan hyödytä Afrikan köyhiä, koska öljystä ja kaivannaisista saadut tulot eivät tavoita heitä.

Unctad suosittelee, että vakauttaakseen talouskehitystään kehitysmaiden kannattaa monipuolistaa tuotantoaan. Sijoittamalla uusiin tuotantomahdollisuuksiin ne saisivat enemmän ja pidemmälle jalostettuja myyntituotteita ja olisivat vähemmän hintaheilahdusten armoilla.

Synkkiä näkymiä horisontissa

"Edessä on maailmantalouden kasvun hidastuminen neljän vakaan kasvun vuoden jälkeen", Supachai sanoi.

Flassbeck pitää vuoden 2009 näkymiä erittäin synkkinä.

"Yleistilanne on äärimmäisen vaarallinen. Olemme laman kynnyksellä, ja kehitysmaiden joukossa on maita, joilla on todella suuria ongelmia", hän sanoi.

Flassbeckin mukaan teollisuusmaiden kriisi siirtyy kehitysmaihin. Ensimmäiseksi alenevat hyödykehinnat. Se ei kuitenkaan ole ongelma öljyntuottajamaille, jotka "elävät aika mukavasti sadan dollarin tynnyrihinnalla".

Supachain mukaan hyödykehinnat pysyvät 20 viime vuoden keskiarvoa korkeammalla. Toukokuusta 2007 toukokuuhun 2008 hyödykkeiden hintaindeksi nousi 41,9 prosenttia dollareissa ja 23,3 prosenttia
euroissa.

Inflaatiouhkan analysointia

Unctadin mukaan korkeat hyödykehinnat johtuvat kovasta kysynnästä, mutta myös keinottelusta. On todennäköistä, että hinnat pysyvät korkeina, mutta ne saattavat myös kääntyä laskuun.

Supachai varoitti, että inflaatio on todellinen uhka talouksille.

"Joskus puhutaan laukkaavasta inflaatiosta 1970-luvun tapaan", Supachai sanoi viitaten kolminumeroisiin hyperinflaatiolukuihin ensimmäisen öljykriisin aikaan.

Inflaation riskiä saatetaan myös yliarvioida. Unctad muistuttaa, että inflaation taltuttamiseksi harjoitettu rahapolitiikka voi pahentaa globaalia taantumaa.

Palkat eivät kuitenkaan Unctadin mukaan ole nousemassa 1970-luvun tapaan. Supachai arvioi kehittyneiden maiden ammattiyhdistysliikkeen olevan varovainen palkkavaatimuksissaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia