Kauppaa tukeva kehitystyö lisääntynyt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kauppaa tukeva kehitystyö lisääntynyt

Maailman kauppajärjestön Aid for trade -aloitteen myötä kauppaa tukeva kehitysyhteistyö on kasvanut selvästi.

Kauppaan kohdistuneeseen kehitysapuun on virrannut kasvavissa määrin rahaa maailmanlaajuisesta talouskriisistä huolimatta.

Kauppaa tukeva kehitysyhteistyö, Aid for trade, on Maailman kauppajärjestön WTO:n eteenpäin viemä aloite. Sen tarkoitus on tukea kehitysmaiden tuotannollista kapasiteettia ja kaupankäyntikykyä, jotta ne saisivat parannettua kilpailukykyään ja pääsisivät hyötymään maailmankaupasta.

Toissavuonna yhteistyössä liikkuvan rahan määrä saavutti jo 40 miljardia, mikä on kuutisenkymmentä prosenttia enemmän kuin aloitteen alkaessa vuonna 2005, todetaan viime kuussa julkaistussa WTO:n ja OECD:n yhteisessä Aid for trade -katsauksessa.

Myös EU:n kehitysavusta yhä suurempi osa menee kaupan edistämiseen kehitysmaissa, nyt sen osuus maailman Aid for trade -rahoituksesta on noin 37 prosenttia.

Määrällisen kasvun lisäksi katsauksen mukaan myös avun tehokkuus on parantunut, muun muassa avunantajien huomiodessa paremmin avunsaajamaan kauppaprioriteetit. Lisäksi tuloksissa painottuu etenkin Etelä-Etelä yhteistyön kasvava osuus, jossa kehittyvät maat tukevat toisiaan. Katsauksen mukaan osallistujamailta kerätyt tiedot luovat positiivisen kuvan avun toimivuudesta.

OECD:n pääsihteeri Angel Gurrían mukaan tulokset osoittavat selvästi, että tämä kehitysavun muoto on ollut kasvavissa määrin monien maiden prioriteetti kehityssuunnitelmien keskittyessä yhä enemmän kilpailukykyyn ja kauppalähtöiseen kehitykseen.

"Tämä osoittaa selvän muutoksen ajattelutavoissa. Me emme vain rakenna uusia teitä ja siltoja. Me todistamme todellisen taloudellisen muutoksen tapahtumista kehittyvässä maailmassa", Gurría lisää.

Hän toivoo seuraavan raportin voivan todeta Aid for trade -aloitteen vieneen askeleen lähemmäs kehitysystävällistä multilateraalista maailmankappauppaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia