Kauneusleikkaukset vievät kiinalaisten rahat ja hengen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kauneusleikkaukset vievät kiinalaisten rahat ja hengen

Päästyään vuonna 2005 Supertyttö-kykykilpailun finaaliin keskikiinalainen Wang Bei ehti elää viisi vuotta poptähden elämää. Hänestä tuli kuitenkin maan holtittoman kauneusbisneksen

Päästyään vuonna 2005 Supertyttö-kykykilpailun finaaliin keskikiinalainen Wang Bei ehti elää viisi vuotta poptähden elämää.

Marraskuussa 2010 tuolloin 24-vuotias Wang haki nostetta uralleen kauneusleikkauksesta, jossa hiottiin hänen kasvojensa luita. Hänen äitinsä oli klinikalla samaan aikaan leukaleikkauksessa.

Wang kuoli epäonnistuneeseen nukutukseen. Vahinko on herättänyt Kiinassa laajalti raivoa siitä, että maan nopeasti kasvavalle kauneusleikkausteollisuudelle ei ole asetettu juuri mitään rajoja.

Huikeat palkkiot houkuttelevat epäpäteviä kirurgeja hämäriin kauneussalonkeihin. Kiinan kuluttajansuojaliiton mukaan yli puolet kauneusleikkauksista epäonnistuu niin, että jotain jatkotoimenpiteitä tarvitaan.

Kauniimpana parempiin töihin

 

Yli 20 vuotta alalla toiminut plastiikkakirurgi Chen Huaran sanoo, että tulojen ja ulkonäön merkityksen kasvu kiihdyttää trendiä.

Chenin mukaan kauneusleikkausteollisuus kasvaa Kiinassa 200 prosentin vuositahtia.

"Ennen suuri enemmistö plastiikkakirurgien asiakkaista oli viihdeteollisuudessa työskenteleviä näyttelijöitä", Chen kertoo.

Nyt yhä useammat tavalliset ihmiset haluavat näyttää kauniimmilta saadakseen paremman työn tai päästäkseen hyviin naimisiin. Jotkut virkamiehet tulevat klinikalle, koska haluavat näyttää nuoremmilta, hän jatkaa.

Kiinassa on järjestetty jopa Miss kauneusleikkaus -kilpailuja.

Uuteen nenäänsä pettynyt asiakas kidnappasi vuonna 2009 sairaanhoitajan Etelä-Kiinan Foshanissa.

Sääntöjä luvassa

 

Kiina antoi viime vuonna ohjeet lääketieteellisesti perusteltavan plastiikkakirurgian opetuksesta. Säännöt ja valvonta kuitenkin puuttuvat edelleen alan nykyiseltä valtavirralta eli esteettiseltä kirurgialta.

Kiinan varaterveysministeri Ma Xiaowei lupasi marraskuussa, että esteettisenkin kirurgian harjoittajilta vaaditaan pian erikoisopintoja ja alan valvontaa lisätään muutenkin.

Nykyisin pieniä kauneusleikkauksia tehdään myös kauneussalongeissa ja kuntoklubeilla. Asiakkaille uskotellaan, että lääkärit ovat erikoistuneet alaan, vaikka totuus on usein toinen, Chen sanoo.

Kiinan kauneusleikkausteollisuus

 

* Vuonna 2009 Kiinassa tehtiin noin 2,2 miljoonaa kauneusleikkausta.

* Osuus on 12,7 prosenttia koko maailman kauneusleikkauksista.

* Ala elättää noin 200 000 kiinalaista ja tuottaa voittoa 1,75 miljardia euroa vuodessa.

* Yleisimmät operaatiot ovat rintojen suurennus, rasvaimu ja silmäluomileikkaukset.

(Lähde: International Society of Aesthetic Plastic Surgery)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia