Kansainvälisten suurrikosten oikeuskäsittelyt uhattuna Espanjassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansainvälisten suurrikosten oikeuskäsittelyt uhattuna Espanjassa

Espanjan päättäjät haluavat lopun "tarpeettomien diplomaattisten kiistojen" synnyttämiselle.

Lähes sata ihmisoikeusjärjestöä ympäri maailmaa pyytää Espanjan päättäjiä hylkäämään suunnitteilla olevan lakiuudistuksen, joka toteutuessaan vaikeuttaisi merkittävästi kansanmurhien ja ihmiskuntaa vastaan tehtyjen rikosten oikeuskäsittelyä maassa.

Espanjan parlamentti hyväksyi viime viikolla ehdotuksen tuomioistuinten universaalitoimivallan rajoittamisesta. Nykykäytännön mukaan Espanjalla on muiden valtioiden tavoin oikeus tutkia ja nostaa syytteitä vakavista kansainvälisen oikeuden rikkomuksista huolimatta siitä, onko syytetty maan kansalainen vai ei.

Espanja on ollut viime vuosina yksi tunnetuimmista universaaliperiaatetta soveltaneista valtioista, jonka oikeusjärjestelmässä on puitu muun muassa Chilen presidentti Augusto Pinochetin ja Argentiinan sotilasdiktatuurin rikoksia ihmisyyttä kohtaan.

Tiedotusvälineiden mukaan Espanjaa hallitseva Kansanpuolue esitti universaaliperiaatetta koskevan lainsäädännön muuttamista sen jälkeen, kun Kiina tuomitsi entisten kiinalaisjohtajien etsintäkuuluttamisen epäiltynä Tiibetissä tapahtuneesta kansanmurhasta. Kansanpuolueen mukaan lakimuutos on välttämätön "diplomaattisia konflikteja aiheuttavien tarpeettomien kiistojen" estämiseksi.

Lakiuudistus asettaisi ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tuleville oikeuskäsittelylle laajat ja monimutkaiset ennakkoehdot, jotka käytännössä vesittävät periaatteen. 

Järjestöt myös korostavat, että lain muuttaminen rikkoisi Espanjan kansainvälisiä velvoitteita ja kasvattaisi rankaisemattomuuden mahdollisuutta vakaviin kansainvälisiin rikoksiin syyllistyneiden kohdalla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia