Kännykkä yleistyy vauhdilla Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kännykkä yleistyy vauhdilla Afrikassa

Afrikan matkapuhelinmarkkinat kasvavat nyt nopeimmin maailmassa, mutta internetyhteyksissä maanosa on yhä kaukana muista, YK:n tuore raportti kertoo.

Afrikan matkapuhelinmarkkinat kasvavat nyt nopeimmin maailmassa, mutta internetyhteyksissä maanosa on yhä kaukana muista, YK:n tuore raportti kertoo.

Vuonna 2000 Afrikassa oli 16 miljoonaa kännykkää, mutta viime vuonna jo 250 miljoonaa. Afrikassa asuu noin 900 miljoonaa ihmistä ja kännykkätiheys on nyt lankaliittymiin verrattuna viisinkertainen.

Matkapuhelinten levinneisyys on myös aiempaa tasaisempaa. Vielä vuonna 2000 yli puolet liittymistä oli eteläafrikkalaisilla, mutta viime vuonna 85 prosenttia oli hajaantunut muihin maihin.

YK:n talous- ja sosiaalineuvostolle (Ecosoc) laadittu raportti kertoo, että sijoitukset informaatioteknologian ovat Afrikassa yli tuplaantuneet vuosina 2000-2005.

Se heijastaa raportin mukaan telemarkkinoiden vapautumista ja yksityisen sijoitusympäristön piristymistä.

Nettiyhteydet kohtuuttoman kalliita

Laajakaistayhteydet ja internet etenevät Afrikassa paljon kännyköitä hitaammin. Netin käyttäjiä oli viime vuonna arviolta 50 miljoonaa, ja he asuvat valtaosin maanosan pohjoisrannikolla tai Etelä-Afrikassa.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tietoverkon annista nauttii vain kolme prosenttia asukkaista, Kansainvälisen televiestintäliiton (ITU) viestintäpäällikkö Sanjay Acharya kertoo.

"Heikot teleyhteydet aiheuttavat sen, että internetin käyttö on maailman köyhimmän maanosan asukkaille kaikkein kalleinta", hän jatkaa.

Nettiyhteys maksaa Afrikassa yli 30 euroa kuussa. Summa on noin 70 prosenttia afrikkalaisten keskimääräisistä kuukausituloista.

Laajakaistayhteyksiä Afrikassa oli viime vuonna parisen miljoonaa, mikä vastaa alle neljännestä Nigerian suurimman kaupungin Lagosin väkiluvusta.

Vain viidessä Afrikan maassa laajakaistayhteyksiä oli enemmän kuin yksi sataa asukasta kohti. Teollisuusmaissa niitä on keskimäärin 19 sataa henkeä kohti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia