Uutiset

Kalmistossa asumisesta toraa Kongossa

Köyhien hautausmaalle rakentamat hökkelit hävitettiin, mutta ne palasivat saman tien, kertoo Emmanuel Chaco.
Satoja ihmisiä on asettunut asumaan hautausmaalle Kongon demokraattisen tasavallan pääkaupungissa Kinshasassa. Asumisen laillisuudesta kiistellään, ja lääkärit varoittavat terveyshaitoista.

Joulukuussa Kinsukan hautausmaalla vieraillut IPS:n toimittaja laski, että siellä elää ainakin sata perhettä, joihin kuuluu viitisensataa alle kymmenvuotiasta lasta.

Ensimmäiset asumukset ilmaantuivat 2010. Kongon hallitus on toistuvasti kieltänyt niiden rakentamisen, maankäytöstä ja rakentamisesta vastaava ministeri Fridolin Kaweshi sanoo.

Huhtikuussa hökkelit pantiin nurin aluekuvernöörin määräyksellä, mutta ne alkoivat nousta uudelleen samana yönä.

Virkavallan perheitä

"Meillä ei ole muuta paikkaa, minne mennä. Valtion on suojeltava meitä ja osoitettava, minne voimme asettua", hautausmaalla asuva Cynthia Bukasa penää.

Bukasan mukaan hänen miehensä rakensi asunnon perheelle ennen kuin lähti poliisiksi toiseen maakuntaan. Mies saa palkkaa 38 euroa kuussa, joten perheellä ei ole varaa vuokra-asuntoon.

"Asumukset ovat sotilaiden ja poliisien rakentamia, eikä kunnalla ole valtaa heihin", kaupunginosan pormestari Olivier Mandja sanoo.

Kinsukassa tavatut poliisit ja sotilaat upseereita myöten jättivät toimittajan kysymyksiin vastaamisen vaimoilleen.

Luvalla vai ilman

Muut asukkaat puhuivat auliisti. "Saimme viranomaisilta luvan rakentamiseen ja asumiseen", kolmen pikkutytön isä Jean Mbulu vakuuttaa.

Hän kertoo ostaneensa tontin heimohallinnon päälliköltä Eddy Mambualta, mutta papereita IPS ei päässyt näkemään.

Mambua vahvisti, että hänellä on alueella laillinen valta-asema, mutta kiisti tehneensä maakauppoja.

"Meidän ansiostamme hautausmaa pysyy siistinä. Leikkaamme ruohon ja keräämme roskat", alueella asuva Michel Aveledi puolustautuu.

Hän toivoo, että valtio laillistaa alueella asumisen ja rakentaa sinne koulun.

Terveys vaarassa

"Hautausmaalla asuvilla on valtavat terveysriskit", lääkäri Jean Myasukila varoittaa.

Hänen mukaansa mätänevistä ruumiista vapautuvat kaasut ovat vaarallisia varsinkin lapsille. Lisäksi alue kuhisee kärpäsiä. "Jo pelkästään hygieniasyistä täällä eläminen on mahdotonta."

Ympäristöasioiden tuntija Chancey Maroy lisää alueen olevan on altis maanvyöryille, joita on jo tapahtunutkin.

Asukkaat estivät hiljan ruumiin hautaamisen hökkeliensä viereen. Viranomaiset eivät puuttuneet asiaan, vaikka hautapaikan ostaneet pakotettiin viemään vainaja toiseen osaan kalmistoa.

Kongon nykyaikaistamisesta vastaavan ministeriön johtaja Damas Balinga vakuuttaa, että Kinshasaa uudistetaan viisivuotissuunnitelman puitteissa.

"Uusia koteja on luvassa. Ahdingossa olevien perheiden täytyy vain luottaa hallitukseen", hän lohduttaa.

syrjäytyminenasuminen Kongon tasavalta

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.