Kaakaonviljely kukoistaa Brasilian Amazoniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaakaonviljely kukoistaa Brasilian Amazoniassa

"Alku oli helvetillinen, mutta nyt asumme paratiisissa", sanoo kaakaonviljelijä Darcirio Wronski.

(IPS) -- "Alku oli helvetillinen, mutta nyt asumme paratiisissa", sanoo Darcirio Wronski, jonka perhe kasvattaa luomukaakaota ja hedelmiä sadan hehtaarin tilalla Brasilian Amazoniassa.

Heidät houkuteltiin valheellisilla lupauksilla 1970-luvulla viidakkoon, jossa ei ollut tietoakaan mainostetuista palveluista.

Brasilia oli 1964–1985 sotilasdiktatuuri, jonka johto halusi vahvistaa otettaan valtavasta ja lähes asumattomasta Amazoniasta. Sinne muuttaville luvattiin paljon maata, toimiva infrastruktuuri ja kaikki palvelut.

Pohjois-Brasilian Parán osavaltiossa sijaitsevassa Medicilândian kunnassa on nyt liki 30 000 asukasta, ja se mainostaa itseään Brasilian kaakaopääkaupunkina.

Hankala alku

Wronski ja Rosalina Brighanti avioituivat Medicilândiassa 1980. Nyt heidän neljä lastaan työskentelee vanhempiensa kanssa tilalla. Brighanti on tunnettu herkullisista hyytelöistä ja täytesuklaista, joita hän valmistaa hedelmistä käsityönä.

"Alkuaikoina täällä ei ollut mitään ostettavaa eikä myytävää. Monia elintarvikkeita jouduimme hakemaan Altamirasta, jonne piti ajaa sata kilometriä päällystämätöntä tietä", muistelee Brighanti, 55.

Wronski, 64, tuli etelästä Santa Catarinan osavaltiosta, jossa hänen isänsä pientila ei tarjonnut elantoa kymmenelle lapselle. Hän aloitti "Amazonian unelman" tavoittelun viljelemällä riisiä ja papuja, mutta vaihtoi pian kaakaoon, jonka kasvatusta valtio tuki.

Vasta prosentti luomua

Kaakaon korjuu on työvoimavaltaista, sillä se on tehtävä käsin, etteivät hedelmät vahingoitu, selittää maatalousteknikko Alino Zavarise Bis.

Wronskin tilalla asuu viisi muuta perhettä, jotka toimivat kaakaon vuokraviljelijöinä. Kausityövoimaa saadaan lisää naapurikylästä.

Kaakaonkasvatus edistää myös metsitystä, sillä kasvi tarvitsee isompien puiden varjoa. Kasvuvaiheen suojaksi sopivat banaanipuut, mikä on lisännyt hedelmien tuotantoa alueella.

Parán osavaltion kaakaontuotannosta on luomua vasta yksi prosentti. "Mukana on 120 perhettä, jotka muodostavat kuusi osuuskuntaa ja tuottavat 800 000 tonnia kaakaopapuja vuodessa", Bis kertoo.

Wronski johtaa yhtä osuuskuntaa ja on nousemassa myös niiden kattojärjestön puheenjohtajaksi.

Lupaava tulevaisuus

"Kun tavallinen viljelijä vahtii tuottoa ja tuloja, luomuviljelijä tavoittelee terveyttä ja luonnonsuojelua, mutta saa myös tuotteistaan parempaa hintaa", Bis selittää. Siirtyminen keinolannoitteista luomuun vaatii kolmen vuoden ylimenoajan.

Parán luomukaakaota ostavat muun muassa itävaltalainen reilun kaupan yritys Zotter Chocolates ja brasilialaiset Harald sekä Natura Cosméticos.

Pohjoinen Bahian osavaltio tuottaa toistaiseksi kaksi kolmannesta Brasilian kaakaosta, mutta Bisin mukaan tulevaisuus on Parán, jossa tuotto puuta kohden on kaksinkertainen.

Tropiikissa kasvavan kaakaon tärkein tuotantoalue on Länsi-Afrikka, mutta kymmenen suurimman tuottajan joukkoon mahtuvat myös Brasilia, Ecuador ja Indonesia.

Kommentit

On aikamoinen väite, että luomukaakaon viljely muka suojelisi Amazonin sademetsiä, jos tiedämme, että luomukaakaon viljelyn tuottavuus hehtaaria kohti on vain kolmasosa, korkeintaan puolet tavanomaisesta. Jolloin siis viljelyalaa saman määrän tuottamiseen vaaditaan kaksin- tai jopa kolminkertaisesti.

Lähde:

http://agritrade.cta.int/en/layout/set/print/Agriculture/Topics/Product-differentiation/Organic-cocoa-prices-not-sufficient-incentive-to-stimulate-production

Lainaus:

“farmers using pesticides and fertiliser can reach yields of 0.7–1.5 tonnes per hectare…whereas organic farms typically yield 300-500 kg of cocoa beans per hectare”.

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia