Kaakaontuotannon kriisi uhkaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaakaontuotannon kriisi uhkaa

Kaakaon kysyntä kasvaa ja tarjonta vähenee pienviljelijöiden poistuessa alalta, jolla he eivät saa lähellekään entistä osuuttaan tuotteensa hinnasta.

Viimeisen vuoden aikana 80 miljardin dollarin arvoiseksi kasvanutta kaakaoteollisuutta odottaa kriisi, kun kaakaon kysynnän ennustetaan ylittävän sen tarjonnan, varoittaa Fairtrade Foundationin raportti.

Suklaan kysynnän arvioidaan kasvavan 30 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Suurimpina syinä kysynnän kasvuun pidetään suurempia tuloja Kiinassa ja Intiassa sekä länsimaisen talouden elpymistä tämänhetkisestä kriisistä.

Kaakaontuottajat eivät kuitenkaan pysty vastaamaan kasvavaan kysyntään, koska pienviljelijöiden elinkeino ei ole yhtä hyvillä kantimilla.

Vaikka kaakaonhinnat ovat nousseet, viljelijät eivät ole saaneet hinnan noususta omaa osuuttaan. Länsi-Afrikan viljelijät saavat noin 3,5 – 6,4 prosenttia suklaapatukan loppuhinnasta, riippuen sen kaakaopitoisuudesta.

Tämä on huima pudotus, sillä 1980-luvulla tuottajat saivat vielä 16 prosenttia suklaapatukan loppuhinnasta. Samaan aikaan, kun viljelijöiden osuus loppuhinnasta on kutistunut, suklaan valmistajien osuus on kasvanut 56 prosentista 70 prosenttiin ja kauppojen osuus noussut 12 prosentista 17 prosenttiin.

Ruoan ja muiden tuotteiden hintojen jatkaessaan nousuaan, monet viljelijät ovat jättäneet kaakaonviljelyn, koska se ei ole heille enää elinkeino, jolla he pystyisivät elättämään itsenä ja perheensä.

Reilun kaupan järjestelmä saattaisi ehkäistä tuotannon vähenemistä takaamalla, että he saavat reilun hinnan tuotteestaan ja erillistä tuloa, Reilun kaupan lisää, jota voidaan käyttää tuotannon kehittämiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia