Johtavat taloustieteilijät vaativat pörssiveroa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Johtavat taloustieteilijät vaativat pörssiveroa

100 arvostettua ekonomistia 50 maasta on vaatinut keinottelun verottamista.

Johtavat ekonomistit huippuyliopistoista kuten Harvardista Cambridgestä, Kiotosta ja Sorbonnesta ovat yksimielisiä siitä, että pankkiireja pitäisi verottaa köyhien auttamiseksi, kirjoittaa Guardian-lehti.

Taloustieteilijät ovat kirjoittaneet yhteisen kirjeen pörssiveron käyttöönoton puolesta G20-maiden finanssiministereille. Kirjeen allekirjoittajina ovat muun muassa Jeffrey Sachs, Jani Rodrick ja Ha-Joon Chang sekä Nobel-voittajat Joseph Stiglitz ja Paul Krugman.

Taloustieteilijöiden mielestä esimerkiksi valuutan vaihtamisen verottaminen pelkästään 0,05 prosentilla voisi tuottaa satoja miljardeja dollareita kansainväliseen kehitykseen ja ilmastonmuutosprojekteihin. Hallitukset voisivat myös käyttää osan veron tuotosta paikkaamaan valtiontaloutta.

"Finanssikriisi on osoittanut säännöstelemättömän rahoitusalan vaarat sekä rahoitusalan ja yhteiskunnan yhteyden. Nyt yhteys rahoitusalan ja yhteiskunnan välillä on poikki ja on aika korjata tämä yhteys sekä rahoitusalan antaa jotain takaisin yhteiskunnalle", kirjeessä sanotaan. Lisäksi rahansiirtovero on teknisesti mahdollista toteuttaa ja moraalisesti oikein, ekonomistit kirjoittivat.

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia