Jemenin jokatalvinen pakolaisvirta Somaliasta alkamassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jemenin jokatalvinen pakolaisvirta Somaliasta alkamassa

Afrikan sarvea ja Arabian niemimaata erottava Adeninlahti on yleensä verrattain tyyni lokakuusta maaliskuulle. Jemenissä se aiheuttaa huolta, sillä hyvä purjehduskeli tapaa tuoda pakolaistulvan Somaliasta. Moni Adeninlahden ylittäjä aikoo jatkaa matkaa Saudi-Arabiaan ja muihin Persianlahden maihin, mutta rantautuminen tapahtuu 20 miljoonan asukkaan Jemenissä, jossa on jo entuudestaan noin puoli miljoonaa pakolaista.

Afrikan sarvea ja Arabian niemimaata erottava Adeninlahti on yleensä verrattain tyyni lokakuusta maaliskuulle. Jemenissä se aiheuttaa huolta, sillä hyvä purjehduskeli tapaa tuoda pakolaistulvan Somaliasta.

Moni Adeninlahden ylittäjä aikoo jatkaa matkaa Saudi-Arabiaan ja muihin Persianlahden maihin, mutta rantautuminen tapahtuu 20 miljoonan asukkaan Jemenissä, jossa on jo entuudestaan noin puoli miljoonaa pakolaista.

Osa menehtyy matkalla, kuten kävi syyskuussa 75 somalialaiselle, ja moni muu päättyy Jemenissä telkien taa. Vaarat eivät kuitenkaan tyrehdytä tuhansien tulijoiden virtaa.

YK:n pakolaisvirasto UNHCR on pyytänyt Jemenin tilanteeseen kansainvälistä apua. "Purjehduskausi on alkamassa, emmekä me voi tulevina kuukausina vain katsoa sivusta, miten epätoivoiset ihmiset jättäytyvät salakuljettajien käsiin ja käyvät kohti kuolemaansa Adeninlahdella", UNHCR:n johtaja António Guterres vetoaa.

Jemenin ihmisoikeusministeriön edustaja Ismael al-Ghobari epäilee, että salakuljettajien hyväksikäyttämät ihmiset eivät tunne Jemenin todellista tilannetta ja matkan vaaroja. "Jos he tietäisivät, he eivät turvautuisi salakuljettajiin."

Jemenin parlamentti puolestaan syyttää hallitusta epäonnistumisesta pakolaistulvan patoamisessa. "Me emme halua olla ihmiskauppiaiden epäinhimillisen toiminnan näyttämönä", parlamentin ihmisoikeusvaliokunnan jäsen Shawki al-Qadhi sanoo.

Parlamentin jäsenet vaativat rannikkovalvonnan kiristämistä, pakolaisleirien perustamista lähemmäs rannikkoa ja pakolaisten vastaanottokeskuksen siirtämistä sisämaassa sijaitsevasta pääkaupungista Sanaasta Adeninlahden rannalle Bir Aliin ja Maifaan.

UNHCR:n tiedottajan Abdul-Malik Abudin mukaan Bir Alin ja Maifan kautta saapuu Jemeniin vuosittain 12 000 - 14 000 somalialaista.

Jemenin valtio ei pysty valvomaan 2 500 kilometriä pitkää rannikkoa, eikä UNHCR:llä ole riittävästi voimavaroja ongelman hoitamiseen, Abud selittää.

Jemen on tähän mennessä rekisteröinyt liki 300 000 pakolaista, mutta näiden oikea määrä arvioidaan kaksinkertaiseksi.

"Pakolaiset ovat todellinen taakka maalle, ja he kilpailevat jemeniläisten kanssa yksikertaisimmistakin työpaikoista", asiaa tutkinutta parlamentin komiteaa johtava Basam Ali al-Shater vakuuttaa.

Raporttien mukaan pakolaiset ovat tuoneet Jemeniin tarttuvia tauteja, kuten malariaa ja aidsia sekä poliota, joka on yhä yleinen Somaliassa ja Etiopiassa.

Tilastojen mukaan Jemen on tänä vuonna pidättänyt 10 750 pakolaista rannikollaan. Heistä 350 on Etiopiasta ja loput Somaliasta.

"Ei ole rikos paeta nälkää ja väkivaltaa paremman elämän toivossa. Kansainvälisten järjestöjen pitäisi auttaa meitä turvalliseen elämään täällä tai jossain muualla", Somalian pakolainen Mohammad Hassani sanoo.

Pakolaisten elämä on Jemenissä hankalaa. Liikkumisen vapautta on rajoitettu, eikä pakolaisaseman ja sen mukaiset oikeudet vahvistavaa korttia ole helppo saada.

"YK:n antama henkilökorttini vanheni 2003, mutta en saa sitä uusituksi. UNHCR käski täyttää turvapaikka-anomuksen ja odottaa haastattelua, mutta käsittely on hidasta ja epäreilua", Etiopiasta Jemeniin paennut Naeem al-Khairi valittaa.

Jemen on Lähi-idän öljyntuottajamaista köyhin. Yli puolet asukkaista elää köyhyydessä, ja väestö kasvaa reippaan kolmen prosentin vuosivauhtia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia