Jemeniläiset nuoret pettyneitä opposition johtoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jemeniläiset nuoret pettyneitä opposition johtoon

Demokratialiikkeen johtajaksi nousseen oppositiopuolueen kompromissit vallanpitäjien kanssa turhauttavat nuorta sukupolvea.

(Kuva: Sallam / Flickr.com / cc 2.0)

Jemenin mielenosoitukset aloittanut nuoriso kokee tulleensa petetyksi. Syynä on kansannousun keulille nousseen yhtyneen opposition (JMP) ilmoitus, että se on valmis tekemään sopimuksen presidentti Ali Abdullah Salehin kanssa.

Persianlahden öljymaiden räätälöimän kompromissin mukaan Jemeniä vuodesta 1978 johtanut Saleh lähipiireineen saisi oikeudellisen koskemattomuuden, jos hän eroaisi kuukausi sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

"Saleh kuuluu vankilaan. Rikokset ihmisyyttä vastaan pitää käsitellä oikeudessa", tammikuun puolivälissä alkaneisiin mielenosoituksiin osallistuva englannin opiskelija Anas Homaid katsoo.

"Emme tarvitse presidenttiä emmekä JMP:tä, joka on vain hallituksen kopio. Haluamme uusia kasvoja ja uuden nykyaikaisen maan", työtön ylioppilas Hesham Luft sanoo. Hän on oleillut alusta asti Muutoksen aukioksi kutsutussa telttaleirissä Sanaan yliopiston edustalla.

"Alussa toivotimme kaikki tervetulleiksi aukiolle. Pian havaitsimme, että JMP otti komennon eikä kerro meille, mitä se tekee. Meitä käytetään hyväksi", Luft valittaa.

Presidentti Saleh on vitkutellut sopimuksen kanssa. Myös JMP torjui välillä kompromissin, mutta on sittemmin taas asettunut sen taakse. Salehia tukenut Yhdysvallat on suositellut osapuolille allekirjoittamista.

Muut nuoret mielenosoittajat jakavat näkemyksen, että JMP menetti uskottavuutensa ryhtyessään neuvottelemaan hallituksen kanssa. Kansannousu on vaatinut jo toistasataa ihmishenkeä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia