Järjestöt vaativat oikeuskäsittelyä Pohjois-Korean ihmisoikeusloukkauksille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt vaativat oikeuskäsittelyä Pohjois-Korean ihmisoikeusloukkauksille

YK:n julkaisema vakuuttava selvitys Pohjois-Korean tilanteesta tarjoaa historiallisen tilaisuuden edistää Korean niemimaan tilannetta, sanovat asiantuntijat.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt vaativat kansainvälistä yhteisöä puuttumaan Pohjois-Korean ihmisoikeusloukkauksiin ja tuomaan rikoksiin syyllistyneet oikeuden eteen.

Viime viikolla julkaistun YK:n valtuuttaman komission selvityksen mukaan on vahvoja epäilyjä, että maassa tapahtuu laajamittaisia ja järjestelmällisiä rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Raportin kirjoittajien mukaan maan viranomaiskoneisto syyllistyy jatkuvasti rankaisematta murhiin, kidutuksiin, raiskauksiin ja vangitsemisiin. Myös väestön pakkosiirrot ja tietoinen nälässä pitäminen ovat yleisiä, eikä maan kansalaisille sallita kansalaisvapauksia, raportissa kerrotaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto vaativat YK-elimiä tarttumaan nyt historialliseen tilaisuuteen ja viemään Pohjois-Korean ihmisoikeusloukkaukset raportin suositusten mukaisesti käsiteltäväksi kansainväliseen tuomioistuimeen.

"Kansainvälinen yhteisö ei voi vain seurata sivusta näiden käsittämättömien rikosten tapahtumista. Raportin laatineen komission löydökset vain voimistavat YK:n turvallisuusneuvoston tarvetta toimia Pohjois-Korean ihmisoikeus-, turvallisuus- ja rauhankysymyksissä", Amnestyn Itä-Aasian tutkija Roseann Rife toteaa järjestön tiedotteessa.

Turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä toimiva Kiina on torjunut tuoreen raportin. Kiina sanoo, että asian vieminen Kansainväliseen rikosoikeustuomiostuimeen ei ole oikea tapa parantaa Pohjois-Korean ihmisoikeustilannetta, mutta ei kommentoinut veto-oikeuden käyttöä mahdollisten toimenpiteiden estämiseksi.

Lisää uusi kommentti