Järjestöt tuomitsevat jyrkästi Ukrainan väkivaltaisuudet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt tuomitsevat jyrkästi Ukrainan väkivaltaisuudet

Amnesty pitää Ukrainan poliisin ilmoitusta mahdollisesta kovien ammusten ottamisesta käyttöön hälyttävänä.

Euroopan neuvosto ja ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat jyrkästi Ukrainan Euromaiden-protestien kiihtymisen väkivaltaisuuksiksi, joissa on saanut surmansa kuusi ihmistä. Uhreista kahden epäillään kuolleen poliisin ampumiin luoteihin ja yhden poliisin pahoinpitelyn seurauksena.

Mellakkapoliisin ja mielenosoittajien yhteenottojen jäljiltä kymmeniä on kateissa ja satoja on loukkaantunut, mukaan lukien yli 40 toimittajaa, raportoivat ihmisoikeusjärjestöt. Protestit yltyivät satojen tuhansien mielenosoittajien kokoontumiseksi Kieviin sen jälkeen, kun hallitus päätti uusista kansalaisoikeuksia tiukasti rajoittavista laeista.

Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen esittelijät Mailis Reps ja Marietta de Pourbaix-Lundin korostavat, ettei kokoontumisvapauden rajoittaminen tai rauhanomaisten mielenosoittajien ihmisoikeuksiin kajoaminen ole missään tapauksessa hyväksyttävää. Esittelijät kehottavat molempia osapuolia sitoutumaan neuvotteluihin rauhanomaiseen ratkaisun löytämiseksi maan poliittiseen kriisiin.

"Ratkaisun täytyy perustua molempien osapuolien pidättäytymiseen väkivallasta, eskalaation johtaneiden 'antiprotestilakien' peruuttamiseen sekä vuoropuhelun käynnistämiseen vallanpitäjien ja Euromaiden-mielenosoittajien välillä koskien maan demokratian suuntaa ja geopoliittista asemoitumista", esittelijät toteavat.

Kaksi kuukautta Kievissä jatkuneet hallituksenvastaisten mielenosoitukset ovat jo levinneet ympäri Länsi-Ukrainaa. Oppositiojohtajat eivät ole tarttuneet presidentti Viktor Janukovytšin lauantaina esittämään tarjoukseen pääministeripaikkojen myöntämisestä oppositiolle, vaan ovat ilmoittaneet jatkavansa neuvotteluja uusien vaalien järjestämiseksi sekä antiprotestilakien peruuttamiseksi. Mielenilmaukset syttyivät marraskuussa, kun hallitus vetäytyi aiemmin suunnitellusta yhteistyösopimuksesta EU:n kanssa.

Poliisi saattaa ryhtyä ampumaan kovilla

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvostelee tiukasti Ukrainan hallitusta kuolemantapauksiin johtaneesta poliisitoiminnasta mielenosoitusten yhteydessä sekä julkilausumasta, jonka mukaan poliisi saattaa ryhtyä ampumaan kovilla, mikäli mielenosoittajien havaitaan käyttäneen tuliaseita.

"Poliisin rankaisemattomuus on jo nyt vakava ongelma Ukrainassa, ja päätös sallia luotien käyttö tämän hetkisessä tilanteessa on hälyttävää", Amnestyn Ukraina-asiantuntija Heather McGill sanoo.

Human Rights Watch on vaatinut väärinkäytösepäilyjen selvittämistä kahdessa viime viikolla tapahtuneessa tapauksessa, joista ensimmäisessä mellakkapoliisia syytetään 17-vuotiaan vakavasta pahoinpitelystä ja toisessa kaksi aktivistia kidnapattiin sairaalasta kuulusteluihin kuolettavin seurauksin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia