Järjestöt kaipaavat lisää Egyptin hallintoa tuomiolle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt kaipaavat lisää Egyptin hallintoa tuomiolle

Vaikka Hosni Mubarak sai tuomion, ihmisoikeusjärjestöjen mielestä liian moni pääsi vapaalle jalalle.

Egyptin presidentin tuomio ei tuo oikeutta kaikille egyptiläisille, sanovat ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch ja Amnesty International.

Egyptin presidentti Hosni Mubarak sai viime viikolla elinkautisen vankeusrangaistuksen osallisuudesta mielenosoittajien kuolemiin Egyptin vuoden 2011 kansannousussa. Myös sisäministeri Habib Adly sai elinkautisen.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin huolissaan siitä, että kaikki muut syytetyt, kuten turvallisuusviranomaiset ja Mubarakin kaksi poikaa, vapautettiin. 

Vapautettuihin kuuluvat myös keskusturvallisuusjoukkojen entinen johtaja, Egyptin mellakkapoliisi sekä Kairon turvallisuuspalvelun johtaja. Minimissään he ovat ainakin tienneet voimankäytöstä mielenosoittajia vastaan, HRW sanoo.

"Egyptin viranomaisten pitäisi perustaa puolueeton ja riippumaton tutkimuskomissio täyttämään aukko, jonka oikeus jätti", toteaa Ann Harrison, Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja.

Myös egyptiläiset itse ovat viime päivinä osoittaneet mieltään vapautuksia vastaan. Moni toivoi Mubarakille kuolemantuomiota.

Järjestöt ovat kuitenkin Mubarakin tuomioon tyytyväisiä. Amnestyn mukaan elinkautinen osoittaa, ettei ihmisoikeusloukkausten tuomitsemiseen tarvita kuolemanrangaistusta. Human Rights Watchin mukaan oikeudenkäynti myös täytti yleisesti ottaen reilun oikeudenkäynnin kriteerit.

Egyptin tammikuussa 2011 alkaneessa kansannousussa kuoli noin 840 ihmistä ja yli 6 000 loukkaantui. Mielenosoitusten seurauksena 30 vuotta hallinnut presidentti Mubarak väistyi tehtävästään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia