Järjestöt huolissaan Tansanian perustuslakiuudistuksesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt huolissaan Tansanian perustuslakiuudistuksesta

Tansaniassa kuullaan kansalaisia uudesta perustuslaista, mutta paikalliset järjestöt pelkäävät prosessin jäävän puolitiehen.

Tansanian hallitus kaavailee uutta perustuslakia vuodelle 2014 ja lakiuudistusta valmisteleva komitea on keräämässä myös kansalaisten kommentteja tarvittaviin muutoksiin.

Tansanialaiset kansalaisjärjestöt ovat kuitenkin pessimistisiä uudistusta kohtaan niin kauan, kun suurin osa Tansanian naisista ei edes tiedä perustuslain uudistamisesta.

On vaikea kuvitella, että nykykurssilla laki tulee ajamaan aktiivisesti sukupuolten tasa-arvoa, toteavat maassa toimivat Tansanian naisten yhteistyöfoorumi ja VICOBA -kyläpankkijärjestö.

Demon tukeman yhteistyöfoorumin johtaja Anna Abdalin mielestä todellista murrosta odotetaan yhä ja tärkeintä on nyt rohkaista naisia toimimaan yhdessä, jotta naisedustus kasvaisi kaikilla päättävillä tasoilla.

Perustuslain uudistusprosessia vetävän toimikunnan puheenjohtaja Deus Kibamba sanoo, että naisia tulee saada aktivoitumaan, sillä vain naiset itse tietävät tarpeensa, ja jos he päättävät jäädä koteihinsa, ei kukaan muu ole ajamassa heidän asiaansa.

Vaikka naiset ovat viime aikoina onnistuneet sijoittumaan paremmin Tansanian poliittisiin uudistuksiin, perhe-elämä sekä maassa laajalle levinnyt köyhyys on yksi merkittävimmistä esteistä naisten mahdollisuuksiin parantaa laillista asemaansa ja valtaoikeuksiaan.

Yhteistyöfoorumin ja VICOBA:n yhteinen tavoite on edistää yhteistyötä naisten kanssa perustuslakiuudistukseen vaikuttamiseksi, kasvattamalla politiikasta kiinnostuneiden naisten määrää paikallistasolla sekä yleistä tietoisuutta politiikkaan osallistumisen tärkeydestä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia