Järjestöt huolissaan EU:n maatalouspolitiikasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt huolissaan EU:n maatalouspolitiikasta

Komission suunnitelmat maataloustukien uudistamiseksi eivät vakuuta kansalaisjärjestöjä.

Eurooppalaisten maksamat tuet tekevät tämänkin puuvillan kasvattamisesta kannattamatonta. (kuva: EuropeAid / cc 2.0)

EU on parhaillaan uudistamassa maatalouspolitiikkaansa. Komission tiedonanto yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) uudistuksesta ei kuitenkaan kehitysyhteistyöjärjestöjen mukaan huomioi tarpeeksi kehitysmaiden ongelmia.

Beninissä, Burkina Fasossa, Tŝadissa ja Malissa on maailman edullisinta tuottaa puuvillaa. Iso-Britannian Reilun kaupan merkkijärjestön Fairtrade Foundationin raportin mukaan EU:n ja Yhdysvaltojen puuvillanviljelijöiden saamat tuet kuitenkin vahingoittavat Länsi-Afrikan puuvillateollisuutta.

”Kymmenen miljoonaa maanviljelijää sidotaan köyhyyteen, kun maailmankauppaa vääristäviä valtiontukia maksetaan EU:ssa ja Yhdysvalloissa. On käsittämätöntä, että EU:n puuvillatuet ovat arvokkaampia per pauna kuin hinta, jolla puuvillaa kaupataan maailmanmarkkinoilla”, sanoo Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Virtaintorppa.

EU:n komissio keräsi kansalaisilta ja järjestöiltä kommentteja aiheesta jo viime kesänä, mutta eurooppalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen yhteenliittymän, CONCORDin, mukaan se ei ole ottanut kommentteja kovin tosissaan, sillä suunnitelmissa ei keskitytä lainkaan siihen miten CAP vaikuttaa maailman köyhimpiin. CONCORD pitää välttämättömänä, että tulevaisuudessa CAP-järjestelmä tukee Euroopan ruokaturvaa ja kestävää maanviljelyä globaalisti vastuullisella tavalla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia