Järjestöjen kouluruoka pelastaa henkiä Keniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöjen kouluruoka pelastaa henkiä Keniassa

Kouluissa jaettava ruoka-apu vie nälän ja vähentää koulun keskeyttämistä.

Afrikan sarvea koetteleva kuivuus on vaikeuttanut myös lasten koulunkäyntiä, kertoo kehitysyhteistyöjärjestö Plan International. Järjestö on toimittamassa ruoka-apua Kenian ja Etiopian koululaisille.

Planin haastatteleman kenialaisen Lianin yhteisön peruskoulun apulaisrehtori Onesmus Malombe on huolissaan poissaoloista.

"Kuivuuden pahentuessa tuli myös paljon poissaoloja. Osa pojista etsii mitä tahansa myytävää, jotta voisi ostaa ruokaa perheilleen. Osa on joutunut lapsityöhön. Osa lapsista tulee kouluun, mutta valittaa voivansa huonommin", hän kertoo.

Plan on aloittanut kouluruuan toimittamisen kuivuuden koettelemalla Machakon alueella. Ruokaa aiotaan jakaa 150 000 lapselle. Monelle kyseessä on ensimmäinen apu sitten kuivuuden alun ja päivän ainoa ateria.

Järjestö jakaa koululaisille aterioita myös Etiopiassa. Siellä etenkin tytöt ovat jättäneet koulun kesken ruokapulan takia.

"Meillä ei ole varaa koulumaksuihin, joten meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin keskittää huomiomme työhön ja perheen ruokkimiseen", kertoo 12-vuotias Meskerem, joka tekee työkseen saviastioita.

Afrikan sarven kuivuuden vuoksi noin 12,4 miljonaa tarvitsee pikaista apua Somaliassa, Keniassa, Etiopiassa ja Djiboutissa. Esimerkiksi Keniaan on saapunut kuivuuden seurauksena noin 500 000 pakolaista, jotka ovat jo ruuhkauttaneet pakolaisleirit. Esimerkiksi Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan jo 16 000 ihmistä leiriytyy virallisten leirien ulkopuolella tilapäissuojissa, joissa ei ole kunnollisia vessoja tai hygieniatarvikkeita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia