Järjestöiltä täystyrmäys Guardian-toimittajan puolison pidätykselle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöiltä täystyrmäys Guardian-toimittajan puolison pidätykselle

Lakia ei saa tulkita pikkumaisesti ja kostotarkoituksissa, sanoo Amnesty International.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat brittilehti Guardianin toimittajan puolison viimeviikkoisen pidätyksen kostotoimenpiteenä ja yrityksenä pelotella valvonnasta kirjoittavia toimittajia.

Amnesty Internationalin mukaan toimittaja Glenn Greenwaldin puoliso David Mirandan pidätys oli laiton ja tarpeeton. Greenwald on profiloitunut kesän aikana kiistanalaisilla paljastuksilla länsimaisten tiedustelupalvelujen vakoilusta.

"Hänet pidätettiin kaikkien kohtuusperiaatteiden vastaisen lain nojalla, ja pidätys osoittaa, miten lakia voidaan käyttää pikkumaisen kostonhimoisiin tarkoitusperiin", sanoo Amnestyn kansainvälisen oikeuden ja politiikan osaston johtaja Widney Brown järjestön tiedotteessa.

Human Rights Watchin mukaan pidätys oli tarkoitettu pelotteeksi Greenwaldille ja muille urkinnasta kirjoittaville toimittajille. Järjestön johtaja David Mepham pitää Mirandan tietokoneen ja matkapuhelimen takavarikointia esimerkkinä siitä, miten terrorismilakeja voidaan väärinkäyttää toimittajien työn nuuskimiseksi. Hän kehottaa HRW:n uutisessa lainsäätäjiä vaatimaan vastauksia hallitukselta.

Kiistelty laki antaa Iso-Britannian viranomaisille oikeuden pidättää kenet tahansa terroristiepäiltynä jopa yhdeksän tunnin ajaksi lentokentillä ja satamissa. Tilastojen mukaan valtaosa lain nojalla tehdyistä kuulusteluista on kestänyt alle tunnin ja vain ani harva on pidätetty yli kuudeksi tunniksi.

Greenwald toimi tietovuotaja Edward Snowdenin kontaktina tämän tuodessa julki Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian harjoittaman laaja-alaisen vakoilun todistavia asiakirjoja. Hän oli keskeisessä roolissa valvonnan paljastamisessa suurelle yleisölle viime kesäkuussa ja on sittemmin jatkanut vuodettujen asiakirjojen pohjalta tehtyä raportointia valvonnan yksityiskohdista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia