Itsekästä apua kehitysmaille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Itsekästä apua kehitysmaille

Köyhyyden vähentämisen sijasta EU-maat tavoittelevat itsekkäitä päämääriä ja antavat vähemmän apua kuin ovat luvanneet, Aidwatch-raportti osoittaa.

Köyhyyden vähentämisen sijasta EU-maat tavoittelevat itsekkäitä päämääriä kehitysyhteistyöllään, minkä lisäksi apua annetaan vähemmän kuin mihin on sitouduttu, CONCORDin Aidwatch-raportti osoittaa.

Vaikka EU:n jäsenmaat ovat sitoutuneet köyhyyden vähentämiseen, kehitysapua käytetään palvelemaan muuta ulkopolitiikkaa ja avunantajamaiden päämääriä. Erityisesti apua linkitetään yhä lähemmäs unionin turvallisuuden, maahanmuuton ja talouden lyhyen tähtäimen päämääriä.

Itsekkäiden päämäärien ohella avun taso laahaa edelleen jäljessä kehitysmaille annetuista sitoumuksista. Viime vuonna vain yhdeksän Euroopan maata, Suomi mukaan lukien, piti kiinni apulupauksistaan, raportissa sanotaan.

Viime vuonna EU-maat sitoutuivat käyttämään kehitysyhteistyöhön 0,56 prosenttia bruttokansantulostaan, mutta apua annettiin vain 0,43 prosenttia. Rahassa mitattuna tavoitteesta jäi puuttumaan lähestulkoon 15 miljardia euroa. Vajeeseen ovat syypäinä erityisesti kolme maata: Espanja, Italia ja Saksa.

Kehitysyhteistyöjärjestöt arviovat EU-maiden jäävän vaarallisen kauas tavoitteestaan saavuttaa 0,7 prosentin bruttokansantulo-osuus vuoteen 2015 mennessä. Aidwatchin arvion mukaan nykymenolla vuonna 2015 avun määrä on 0,45 prosenttia Euroopan unionin bruttokansantulosta.

Avun määrän ohella Aidwatch kiinnittää huomiota myös avun tuloksellisuuteen. Tuloksellisuutta voitaisiin lisätä kasvattamalla kehitysmaiden päätäntävaltaa ja omistajuutta. Avoimempi tiedotus lisäisi myös avun tuloksellisuutta.

CONCORD on eurooppalaisten kehitysyhteistyötä tekevien kansalaisjärjestöjen keskusjärjestö.

Suosituksia myös Suomelle

Aidwatch-raportin mukaan Suomen tulisi:

  • pitää kiinni apulupauksistaan ja nostaa kehitysyhteistyön määrärahansa tasaisin, vuosittaisin lisäyksin 0,7 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä;
  • raportoida ilmastorahoituksesta avoimesti ja varmistaa, että se on uutta, lisäistä rahaa sitoumuksille nostaa kehitysapu 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta;
  • julkistaa suunnitelmansa pitkän aikavälin ilmastorahoituksen lähteistä;
  • edistää sukupuolikysymysten läpileikkaavuutta kaikessa kehitysyhteistyössään ja hyödyntää sen suomalaiselle kehitysyhteistyölle tuoma lisäarvo;
  • ajaa kehitysyhteistyön tuloksellisuuden huippukokouksessa Etelä-Koreassa kunnianhimoista loppuasiakirjaa, jossa avun laadun parantamiselle asetetaan selvät tavoitteet sekä
  • keskittää entistä suurempi osa kehitysyhteistyöstään Suomen kahdeksaan pääkumppanimaahan sekä kaikkein köyhimpiin maihin.

Suomea koskevan osuuden raportissa on koonnut Kepa ja Kehys ry.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia