Uutiset

Itä-Eurooppa taistelee "kylpysuolaa" vastaan

Itä-Euroopan nuoret ovat jo pari vuotta huumanneet itseään "kasviravinteella" tai "kylpysuolalla", mutta nyt maiden hallitukset ovat käyneet taisteluun näitä "laillisia huumeita" vastaan.
(Kuva: grimace98 / cc 2.0 / Flickr)

Itä-Euroopan nuoret ovat jo pari vuotta huumanneet itseään "kasviravinteella" tai "kylpysuolalla", mutta nyt maiden hallitukset ovat käyneet taisteluun näitä "laillisia huumeita" vastaan.

Lokakuussa Puolan viranomaiset ratsasivat yli 1000 huumepuotia ja pakottivat hygieniarikkomuksiin vedoten monet niistä sulkemaan ovensa.

Romaniassa viisi kuntaa on kieltänyt lailliset huumekaupat, ja monet muut kunnat seuraavat perässä. Romaniassa arvioidaan olevan yli 400 laillista huumepuotia.

Kummassakin maassa viranomaiset ryhtyivät toimiin sen jälkeen, kun tiedotusvälineet olivat raportoineet monien nuorien joutuneen sairaalaan laillisten huumeiden käytön vuoksi.

Uusien päihteiden käyttö on yleistynyt Itä- ja Keski-Euroopassa viime vuosina. Suosituimmat aineet ovat samoja kuin Länsi-Euroopassakin. Synteettisiä kannabinoideja "Spice Goldia" ja "Spice Diamondia" poltetaan marihuanan kaltaisten vaikutusten saamiseksi. Mephedronea eli 4-MMC:tä myydään pulverina, ja sillä on samanlaisia stimuloivia vaikutuksia kuin kokaiinilla ja ekstaasilla.

Laillisia huumeita myydään usein "kasviruokana", "kylpysuolana" tai "huonehajusteena". Myyjät vakuuttavat, etteivät aineet ole ihmiskäyttöön, mutta salakieli on ilmeistä. Tuskin kukaan ostaisi Bukarestin Magic Weed -kaupasta huonekasvilleen puolta grammaa Magic Powder -kasviravinnetta 15 eurolla.

Ostotapahtuman yhteydessä myyjät varoittavat asiakkaita, että ainetta ei saa antaa kasveille, joilla on terveysongelmia, eikä sitä saa käyttää muiden aineiden kanssa.

Viranomaisten on vaikea kontrolloida kauppaa, koska suuri osa siitä käydään netissä.


Terveysvaikutukset tutkimatta

 

Laillisten huumeiden suurimpana ongelmana pidetään sitä, että niiden terveysvaikutuksia ei ole kunnolla tutkittu. Esimerkiksi mephedronea ei ole testattu ihmisillä, koska sillä ei ole lääketieteellistä tai maataloudellista käyttöä Euroopassa.

Laillisten huumeiden puolustajat sanovat, etteivät uusien aineiden vaikutukset ole sen pahempia kuin tunnettujen laittomien huumeiden ja että joskus ne auttavat ihmisiä lopettamaan laittomien huumeiden käytön. Heidän mukaansa useimmat sairaalatapaukset johtuivat sekakäytöstä hallusinogeenien kanssa tai yliannostuksesta.

Mutta "oikea annos" on vaikea määritellä, koska useimmiten pakkauksissa ei ole annosteluohjetta eikä edes kunnollista tietoa aineen kemiallisesta koostumuksesta.

Länsi-Euroopassa tätä tietoa alkaa olla saatavilla, mutta se siirtyy Itä-Euroopan viranomaisille hitaasti. Romanian huumeviraston vuoden 2010 raportissa todetaan, että maan tutkijoilla ei ole riittävää tieteellistä tietoa, kuinka biologisista näytteistä voidaan seuloa psykoaktiivisia aineita.

Tieto leviää hiljalleen potilastyötä tekevien ammattilaisten kautta. Itä-Romanian Iasin kaupungissa työskentelevä toksikologi Tudor Ciuhodaru kertoo, että viime vuonna koko maassa laillisten huumeiden vuoksi joutui sairaalaan 1300 ihmistä. Romanian huumeviraston mukaan vuoden 2010 alkupuoliskolla tapauksia oli jo 4000.

"Useimmilla potilailla ei ole hajuakaan, mitä kemiallisia aineita he ovat käyttäneet", Romanian huumevirastolla potilastyötä tekevä Adriana Samson sanoo.

huumeet Itä-EurooppaPuolaRomania

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista