Israel laajentaa taas laittomia siirtokuntia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israel laajentaa taas laittomia siirtokuntia

Haaretz-lehden saamien tietojen mukaan Israelin puolustusministeriö on kaavoittanut salaa 10 prosenttia Länsirannasta siirtokunnille.

Israel on aloittanut tarjouskilpailun satojen uusien asuntojen rakentamiseksi kiistanalaisen Har Homan siirtokunnan alueelle Itä-Jerusalemissa, kertoo Haaretz-lehti.

Uusi asutus laajentaisi Har Homaa merkittävästi etelään ja itään, lähemmäksi Beit Sahourin ja Nuaman palestiinalaiskaupunkeja.

Har Homan lisärakentamista pidetään erityisen provosoivana palestiinalaisten ja kansainvälisen yhteisön silmissä, sillä se on viimeisin suuri siirtokunta joka on rakennettu vuoden 1967 sotaa edeltäneen rajan yli.

Entisen pääministeri Ehud Olmertin aikana käydyissä neuvotteluissa Har Homa oli ainoa Itä-Jerusalemin alue, jota palestiinalaiset eivät suostuneet jättämään Israelin puolelle kaupungin jaon jälkeen.

Salaiset suunnitelmat lisärakentamiselle

Har Homan siirtokunnan lisäksi maaliskuun lopulla Haaretz julkaisi kartan, joka paljastaa miten Israelin puolustusministeriö on kaavoittanut 10 prosenttia Länsirannasta siirtokuntien laajennukseen.

Kartan asutussuunnitelmat mukailevat paikoitellen Israelin Länsirannalle rakentamaa muuria, jonka Israel on sanonut palvelevan ainoastaan maan turvallisuutta. Lehden mukaan kartan suunnitelmat kuitenkin vihjaavat, että muurin reitti oli suunniteltu vapaiden maa-alueiden perusteella tarkoituksena siirtokuntien pinta-alan ja asukasmäärän kasvattaminen.

"Tämä on todiste siitä, miten hallitus osallistuu lain järjestelmälliseen rikkomiseen voidakseen laajentaa siirtokuntia", sanoo siirtokuntia vastustava aktivisti Dror Etkes, jonka pyynnöstä puolustusministeriö julkisti kartan julkisuuslain vaatimusten mukaan.

1990-luvun lopun jälkeen 23 luvatonta siirtokuntaa on rakennettu kartan alueille, mutta kansainvälisen paineen alla Israel on vähentänyt uusien maavaltausten määrää.

YK on ilmaissut huolensa Israelin ja Palestiinan välillä vallitsevan epävakaan tilanteen vuoksi, jota siirtokuntien rakentaminen vain pahentaa.

Suorat neuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välillä pysähtyivät syyskuussa 2010 Israelin kieltäydyttyä lopettamasta siirtokuntien rakentamista miehitetyillä palestiinalaisalueilla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia