Israel jyrää palestiinalaiskyliä Länsirannalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israel jyrää palestiinalaiskyliä Länsirannalla

Al-Walajehin palestiinalaiskylä oli aiemmin vaurasta maanviljelysseutua, jolle Betlehemin ja Jerusalemin läheisyys takasi markkinat. Nyt kaikki on toisin.

Al-Walajehin palestiinalaiskylä oli aiemmin vaurasta maanviljelysseutua, jolle Betlehemin ja Jerusalemin läheisyys takasi markkinat. Nyt kaikki on toisin.

"Taloja hävitetään viikoittain. Joka kodissa majailee vähintään kolme perhettä, koska häädetyillä ei ole muuta paikkaa, minne mennä. Jotkut joutuvat asumaan luolissa", al-Walajehin kyläneuvoston naisjäsen Sheerin Alaraj kertoo.

Länsirannan palestiinalaisalueella on tuhottu 12 000 kotia Israelin vuonna 1967 alkaneen miehitysvallan aikana. Talojen jyrääminen puskutraktoreilla on ollut leimallinen osa Israelin miehitysstrategiaa.

Alarajin kotikylä on nyt hyökkäyksen kohteena, mutta hän on 1 700 muun asukkaan tavoin kieltäytynyt lähtemästä sieltä.

Kyläläisten toimeentulo on kuitenkin tuhoutunut elinpiirin kutistuminen myötä. Israelin rakentama aitamuuri ja alati laajenevat laittomat juutalaissiirtokunnat ovat vallanneet maan.

Al-Walajehin pinta-alasta on jäljellä enää 4,5 neliökilometriä, 22 prosenttia alkuperäisestä.

Kansainvälinen rikostuomioistuin julisti Israelin muurin laittomaksi vuonna 2004. Se vaati Israelia purkamaan muurin ja maksamaan korvausta siitä kärsineille. Lisäksi oikeus muistutti kaikkien valtioiden velvollisuudesta varmistaa, että Israel noudattaa lakia.

Israel ei hyväksynyt tuomiota, vaan jatkoi 703 kilometrin mittaiseksi suunnitellun muurinsa rakentamista. Länsirannan aitaamisen ohella se koukkaa useaan otteeseen vuonna 1949 Israelin ja Jordanian välille vedetyn "vihreän linjan" yli.

Israel selittää muurin tarkoitukseksi itsemurhaiskujen eston. Samalla kuitenkin liitetään laajoja maa-alueita Länsirannalle perustettuihin juutalaissiirtokuntiin.

Al-Walajehin vehreät ja hedelmälliset maat ovat kadonneet kolmen siirtokunnan – Gilon, Har-Gilon ja Giv'at Yaelin – betonirakenteiden alle. Vielä pystyssä olevia puita kaadetaan aitamuurin tieltä.

Kun kyseinen osa muurista valmistuu, kyläläiset on erotettu yli 90 prosentista viljelysmaitaan.

Kylä on silloin tyystin muurin piirittämä ja asukkaiden on käytettävä Israelin valvomaa kulkuporttia päästäkseen kyläänsä ja sieltä pois. Al-Walajehin pinta-alaksi jää 2,2 neliökilometriä.

Kyläläiset kieltäytyvät kuitenkin lähtemästä, vaikka kahden jerusalemilaisen tutkimuslaitoksen tuoreen selvityksen mukaan Israel sekä painostaa että maanittelee heitä siihen.

Kodittoman kyläläisen Munthar Hamadin talo on tuhottu kahdesti: vuoden 2006 tammikuussa ja joulukuussa.

Soveltavan tutkimuksen laitoksen ja Maatutkimuskeskuksen raportin mukaan talon rakentaminen uudelleen maksoi Hamadille yli 8 000 euroa. Kun se jyrättiin toisen kerran, kuusihenkisestä perheestä tuli pennittömiä pakolaisia.

Neljäs Geneven sopimus kieltää miehitysvaltaa tuhoamasta yksityistä omaisuutta, ellei se uhkaa vakavasti miehittäjän turvallisuutta.

Kotinsa menettäneiden Länsirannan perheiden on vaikea uskoa, että heidän asunnottomuutensa parantaa Israelin turvallisuutta.

Al-Walajehin asukkailla on Israelin siirtokunnat pohjois-, etelä- ja länsipuolellaan ja pian muuri ympärillään.

"Kaikki täällä ovat tuomittuja vankeuteen, jopa syntymättömät lapset. Ulkomaailman pitäisi saada tietää, mitä täällä tapahtuu", Alaraj vetoaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia