Iranin ja Turkin hyökkäys Kurdistaniin yltyy | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iranin ja Turkin hyökkäys Kurdistaniin yltyy

Iranin ja Turkki väittävät pommittavansa kurdisissejä Irakin Kurdistanissa, mutta surmaavat siviilejä, Kristiina Koivunen kirjoittaa Fifin blogissa.

Iranin ja Turkin aloittamat pommitukset Pohjois-Irakissa sijaitsevan Qandilin Kurdistanin autonomisella alueella jatkuvat jo toista kuukautta. Yleensä Iranin pommitukset ovat Koivusen mukaan alkaneet jo toukokuussa ja pommituksia on tehty siitä lähtien, kun Irakin kurdit saivat autonomian, alueella asuva Kristiina Koivunen kirjoittaa Fifin blogissa.

Koivusen mukaan pommituksia perustellaan kurdisissien vastaisella taistelulla. Turkki nimeää vastustajakseen Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) ja Iran Kurdistanin vapaa elämä -puolueen (PJAK).

Koivunen kertoo käyneensä viime vuoden kesäkuussa Iranin rajan tuntumassa sijaitsevassa Wezên kylässä, jota Iran oli pommittanut kaksi viikkoa ennen hänen vierailuaan. Koivusen haastattelemat alueen asukkaat eivät kuitenkaan olleet havainneet sissejä.

”Iranilaiset sanovat aina pommittavansa PJAK:n sissejä, Iranin valtion vihollisia”, Koivusen haastattelema Chomanin kuvernööri Abdul Wahid Gowani totesi. ”Mutta he ovat tappaneet vain kurdisiviilejä.” Gowanin mukaan Iran haluaa kurdit pakolaisiksi kaupunkeihin ja Qandilin pommitusten takia monet alueen asukkaista ovat lopettaneet maanviljelyn.

Tykistötulituksessa ja ilmaiskuissa on lehtitietojen mukaan saanut surmansa noin sata ihmistä. Kuolleista valtaosa on PKK-puolueeseen kuuluvia kapinallisia. Kortekin kylään kohdistuneessa iskussa sai surmansa myös seitsemän siviiliä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia