Iran hyökkäsi Irakin Kurdistaniin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iran hyökkäsi Irakin Kurdistaniin

Yhdysvaltojen hiljaisuus iskusta Irakin Kurdistanin rajaseuduille ihmetyttää Mohammad Salehzadehia.

Heinäkuun puolivälissä Iranin armeija hyökkäsi Irakin Kurdistaniin ja hyökkäykset, joissa tähän mennessä on kuollut noin 200 ihmistä jatkuvat edelleen, kirjoittaa Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan perehtynyt tutkija Mohammad Salehzadeh Fifissä.

Salehzadehin mukaan hyökkäyksen tavoitteena on Irakin kurdistanissa sijaitsevan PJAK-puolueen, Kurdistanin vapaa elämä -puolue, päämajan valtaaminen. "PJAK on Iranin Kurdistanin puolue, joka taistelee kurdien puolesta", Salehzadeh sanoo.

Yhdysvallat ei ole reagoinut Iranin armeijan hyökkäykseen, mitä Salehzadeh ihmettelee. Sen sijaan Salehzadeh kirjoittaa, että Yhdysvallat on "antanut kurdisissien tarkat sijaintikoordinaatit Turkin armeijalle", joka puolestaan "antaa tiedot eteenpäin Iranin armeijalle".

"Näin ollen Iran ja USA ovat epäsuorasti yhteistyössä kurdeja vastaan", Salehzadeh päättelee.

Yli puolet Iranin kansalaisista kuuluu johonkin etniseen ryhmään, joita ovat muun muassa turkit, kurdit, balutsit, turkmeenit, arabit, armenialaiset. Iranin vähemmistöillä ei ole oikeutta opetukseen omalla äidinkielellään, eikä kielen ja kulttuurin ilmaisuun julkisesti. "Myös poliittisten mielipiteiden ilmaisu ja sananvapaus ovat Iranissa kiellettyjä", Salehzadeh painottaa.

Kurdit taistelevat oikeuksiensa puolesta Iranissa, Turkissa, Syyriassa ja Irakissa, jossa on ollut kurdifederaatio vuodesta 1991. Salehzadehin mukaan Turkki onnistunut kääntämään maailman mielipiteen kurdeja vastaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia