Iran häätää laittomia afgaanipakolaisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iran häätää laittomia afgaanipakolaisia

Iran on käännyttänyt kovaotteisesti jo lähes miljoona maahan laittomasti tullutta afgaanipakolaista. Puolta miljoonaa uhkaa karkotus lähikuukausien aikana. Iran haluaa pakolaisongelmalleen kansainvälistä huomiota. Maa on ydinhankkeidensa vuoksi YK:n kiristyvien pakotteiden kohteena.

Iran on ryhtynyt häätämään kovaotteisesti maahan laittomasti tulleita afganistanilaisia, joiden määrä hipoo miljoonaa. Laillisia pakolaisia toinen mokoma, ja Iran pitää tilannetta osoituksena länsimaiden politiikan epäonnistumisesta.

Iranin sisäministeri Mostafa Pour-Mohammadi muistutti hiljan, että afgaanien tulva Iraniin vain kiihtyi sen jälkeen, kun Yhdysvaltain ja Naton joukot saapuivat maahan "luomaan turvallisuutta ja poistamaan köyhyyttä."

Hänen mukaansa useimmat laittomat pakolaiset, joita Iran on alkanut pidättää ja palauttaa, ovat tulleet maahan 2-3 viime vuoden aikana.

Iran haluaa pakolaisongelmalleen kansainvälistä huomiota, koska maa on ydinhankkeidensa vuoksi YK:n kiristyvien pakotetoimien kohteena.

Pour-Mohammadin mukaan viime vuosien pakolaistulva on kolmin- tai nelinkertaistanut huumetuotannon ja lisännyt turvattomuutta, terroria ja rähinöintiä.

Apulaissisäministeri Mohammad Bagher Zolghadr ilmoitti 12. toukokuuta, että 85 000 rekisteröimätöntä afganistanilaista on lähetetty rajan yli ja pidätykset ja karkotukset jatkuvat, mutta eivät koske laillisesti maassa oleskelevia afgaaneja.

Sen jälkeen, kun Taleban-järjestön islamistinen hallinto kaatui Afganistanissa 2001, Iran on uhkaillut liki vuosittain afgaaneja häädöllä. Moni on lähtenytkin YK:n pakolaisviraston UNHCR:n avustuksella, mutta kotimaan vaikea tilanne on ajanut heidät takaisin.

YK:n mukaan Iranissa on rekisteröity 915 000 kotimaansa pitkää sisällissotaa paennutta afganistanilaista, joista vain viisi prosenttia elää leireillä. Loput asuvat hajallaan maan eri kaupungeissa. Kun mukaan lasketaan miljoona laitonta pakolaista, Iran majoittaa heitä Pakistanin jälkeen eniten.

Iranilaisten uutislähteiden mukaan maa aikoo karkottaa kolmen kuukauden aikana puoli miljoonaa afgaania. Kaikilta otetaan sormenjäljet paluun estämiseksi. Pidätetyt joutuvat leiriin päiväksi tai pariksi ja passitetaan sen jälkeen rajan yli.

Iranin poliisi käyttää karkotuksissa kovia otteita. Useat häädetyt ovat joutuneet pahoinpitelyn vuoksi sairaalaan Afganistanin puolella ja ainakin yksi on kuollut vammoihinsa, Iranin ammatillinen uutistoimisto Ilna raportoi.

Äkkiä alkanut karkotusoperaatio on herättänyt suurta huolta Afganistanissa, joka on vedonnut turhaan Iraniin sen lopettamiseksi.

Afganistan erotti pakolaisministerinsä 11.toukokuuta ja ulkoministeri säilytti täpärästi paikkansa, vaikka häntäkin syytettiin epäonnistumisesta Iranin-politiikassa.

"Iran väittää karkottavansa vain laittomat afganistanilaiset, mutta poliisi ei kysele rekisterikortteja tai pakolaisasemaa hyökätessään tiloihin, joissa afgaaneja työskentelee. Palkkakin jää saamatta, kun kaikki hosutaan tilapäisleireihin ja karkotetaan", Najibullahiksi esittäytyvä afganistanilainen työmies kertoo.

Hän sanoo paenneensa teini-iässä talebaneja kotikylästään Mazar-e-Sharifin läheltä ja saapuneensa Iraniin nälkäkuoleman partaalla.

"Täällä meitä on aina kohdeltu toisen luokan väkenä. Useimmat meistä ovat lukutaidottomia ja hoidamme raskaimmat ja huonoimmin palkatut työt, mutta pärjäämme silti paremmin kuin kotona", Najibullah jatkaa.

Hän tunnustaa käyneensä kotona pari vuotta sitten, mutta elämän ankaruus ja työn puute pakottivat palaamaan Iraniin.

"Yritän piileskellä vähän aikaa. Ehkä tämäkin karkotusaalto menee ohi, kuten aiempina vuosina", hän toivoo.

Tarkkailijat arvioivat Teheranissa, että Iranin hallitus koettaa helpottaa paisuvaa työttömyysongelmaa karkotuksilla.

"Afgaanit ovat työteliäitä ja tyytyvät vähään, joten työnantajat suosivat heitä. Jos heidät palautetaan, rakennuksille, teollisuuteen ja maatalouteen iskee kova työvoimapula", eräs tarkkailija ennustaa.

Hänen mukaansa jopa Teheranin kaupunki on riippuvainen afgaanien työpanoksesta, vaikka pormestari on kehottanut olemaan palkkaamatta heitä.

Tarkkailijan mielestä Iran on tehnyt osuutensa afgaanien hyväksi, koska nämä ovat nauttineet sosiaalieduista ja voineet lähettää rahaa kotiin maksamatta veroja. Nyt olisi muun maailman vuoro auttaa Irania, jotta pakolaisia ei tarvitsisi vielä lähettää kotimaansa kaaoksen keskelle, hän pohtii.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia