Uutiset

Irakin Kurdistan kriminalisoi naisten ympärileikkauksen

Päätös on osa laajempaa naisten asemaa parantavaa lakipakettia, joka on hyväksytty Kurdistanin parlamentissa.
(Kuva: james.gordon6108 / Flickr.com / cc 2.0)

Irakin Kurdistanin hallitus on hyväksynyt lain, joka kieltää tyttöjen sukupuolielinten silpomisen, kirjoittaa Human Rights Watch (HRW).

Perheväkivaltaa laajemminkin koskeva lakipaketti kriminalisoi lisäksi pakko- ja lapsiavioliitot, tyttöjen ja naisten fyysisen, henkisen ja verbaalisen väkivallan sekä lasten hyväksikäytön ja lapsityövoiman.

Useat hallituksen ja järjestöjen tekemät tutkimukset arvioivat, että tyttöjen ja naisten sukupuolielinten silpomisen esiintyvyys Kurdistanissa on jopa 40 prosenttia. HRW-järjestön mukaan lakiesitys on suuri edistysaskel.

"Ajamalla silpomisen vastaista lakia Kurdistanin aluehallinto osoittaa suojelevansa tyttöjen ja naisten oikeuksia", sanoo HRW:n Nadya Khalife.

Lakiehdotus kieltää naisten sukuelinten silpomisen toteuttamisen, toimenpiteessä avustamisen sekä siihen yllyttämisen. Rikosoikeudellisiksi seuraamuksiksi laki määrää vankeusrangaistusta kuudesta kuukaudesta kolmeen vuoteen sekä lisäksi jopa 10 miljoonaa dinaarin (8500 dollaria) sakkorangaistuksen.

gender Irak

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.