Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia

Intia ja Kiina netinkäytön vetureita

47 prosenttia maailman väestöstä käyttää YK-tilastojen mukaan nyt nettiä, mutta kuilu rikkaiden ja köyhien maiden välillä on suuri.
(Kuva: Armando Alves / CC BY 2.0)

Intia on ohittanut Yhdysvallat maailman toiseksi suurimpana nettimarkkinana. Maassa on nyt 333 miljoonaa netinkäyttäjää, ja sen yläpuolella on vain Kiina, jossa nettiä käyttää 721 miljoonaa ihmistä.

YK:n televiestintäjärjestö ITU:n tuoreen raportin mukaan Intia ja Kiina ovat suuren väkilukunsa vuoksi kuitenkin myös niiden kuuden maan joukossa, joissa elää 55 prosenttia nettiä käyttämättömistä ihmisistä.

Raportin mukaan yhteensä maailman asukkaista noin 47 prosenttia, 3,5 miljardia, käyttää nyt nettiä. Osuus on viime vuodesta noussut 300 miljoonalla. Erityisen suuri potentiaali on raportin mukaan mobiililiittymillä: jo 165 maalla on 4G-mobiiliverkko.

Erot maailman alueiden välillä ovat kuitenkin suuria. Maita, joissa yli puolet väestöstä käyttää nettiä, on vasta 91. Rikkaissa maissa netinkäyttäjien osuus lähenee sataa, mutta vähiten kehittyneissä maissa ollaan pääsemässä tänä vuonna vasta 15:een.

Erityisen huono tilanne on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Siellä muun muassa Tšadissa, Sierra Leonessa, Nigerissä, Somaliassa ja Eritreassa alle kolme prosenttia väestöstä käyttää nettiä. Kehittyvistä alueista netinkäyttäjien ykköskastia ovatkin Aasian ja Lähi-idän maat, raportissa kerrotaan.

Esimerkiksi Maailmanpankki arvioikin aiemmin tänä vuonna, että digiaika on hyödyttänyt lähinnä rikkaita ja vaikutusvaltaisia ihmisiä.

ITU:n tavoitteisiin kuuluu, että vuonna 2020 60 prosenttia maailman väestöstä käyttäisi nettiä, mutta näillä näkymin siihen ei päästä. Myös netinkäytön sukupuolikuilu on leventynyt: miehiä on netinkäyttäjistä yli neljännesmiljoona enemmän kuin naisia.

Verkko- ja viestintäteknologia informaatioteknologiainternet

Lue myös

Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset