Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia

Intia ja Kiina netinkäytön vetureita

47 prosenttia maailman väestöstä käyttää YK-tilastojen mukaan nyt nettiä, mutta kuilu rikkaiden ja köyhien maiden välillä on suuri.
(Kuva: Armando Alves / CC BY 2.0)

Intia on ohittanut Yhdysvallat maailman toiseksi suurimpana nettimarkkinana. Maassa on nyt 333 miljoonaa netinkäyttäjää, ja sen yläpuolella on vain Kiina, jossa nettiä käyttää 721 miljoonaa ihmistä.

YK:n televiestintäjärjestö ITU:n tuoreen raportin mukaan Intia ja Kiina ovat suuren väkilukunsa vuoksi kuitenkin myös niiden kuuden maan joukossa, joissa elää 55 prosenttia nettiä käyttämättömistä ihmisistä.

Raportin mukaan yhteensä maailman asukkaista noin 47 prosenttia, 3,5 miljardia, käyttää nyt nettiä. Osuus on viime vuodesta noussut 300 miljoonalla. Erityisen suuri potentiaali on raportin mukaan mobiililiittymillä: jo 165 maalla on 4G-mobiiliverkko.

Erot maailman alueiden välillä ovat kuitenkin suuria. Maita, joissa yli puolet väestöstä käyttää nettiä, on vasta 91. Rikkaissa maissa netinkäyttäjien osuus lähenee sataa, mutta vähiten kehittyneissä maissa ollaan pääsemässä tänä vuonna vasta 15:een.

Erityisen huono tilanne on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Siellä muun muassa Tšadissa, Sierra Leonessa, Nigerissä, Somaliassa ja Eritreassa alle kolme prosenttia väestöstä käyttää nettiä. Kehittyvistä alueista netinkäyttäjien ykköskastia ovatkin Aasian ja Lähi-idän maat, raportissa kerrotaan.

Esimerkiksi Maailmanpankki arvioikin aiemmin tänä vuonna, että digiaika on hyödyttänyt lähinnä rikkaita ja vaikutusvaltaisia ihmisiä.

ITU:n tavoitteisiin kuuluu, että vuonna 2020 60 prosenttia maailman väestöstä käyttäisi nettiä, mutta näillä näkymin siihen ei päästä. Myös netinkäytön sukupuolikuilu on leventynyt: miehiä on netinkäyttäjistä yli neljännesmiljoona enemmän kuin naisia.

Verkko- ja viestintäteknologia informaatioteknologiainternet

Lue myös

Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä