Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia

Intia ja Kiina netinkäytön vetureita

47 prosenttia maailman väestöstä käyttää YK-tilastojen mukaan nyt nettiä, mutta kuilu rikkaiden ja köyhien maiden välillä on suuri.
(Kuva: Armando Alves / CC BY 2.0)

Intia on ohittanut Yhdysvallat maailman toiseksi suurimpana nettimarkkinana. Maassa on nyt 333 miljoonaa netinkäyttäjää, ja sen yläpuolella on vain Kiina, jossa nettiä käyttää 721 miljoonaa ihmistä.

YK:n televiestintäjärjestö ITU:n tuoreen raportin mukaan Intia ja Kiina ovat suuren väkilukunsa vuoksi kuitenkin myös niiden kuuden maan joukossa, joissa elää 55 prosenttia nettiä käyttämättömistä ihmisistä.

Raportin mukaan yhteensä maailman asukkaista noin 47 prosenttia, 3,5 miljardia, käyttää nyt nettiä. Osuus on viime vuodesta noussut 300 miljoonalla. Erityisen suuri potentiaali on raportin mukaan mobiililiittymillä: jo 165 maalla on 4G-mobiiliverkko.

Erot maailman alueiden välillä ovat kuitenkin suuria. Maita, joissa yli puolet väestöstä käyttää nettiä, on vasta 91. Rikkaissa maissa netinkäyttäjien osuus lähenee sataa, mutta vähiten kehittyneissä maissa ollaan pääsemässä tänä vuonna vasta 15:een.

Erityisen huono tilanne on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Siellä muun muassa Tšadissa, Sierra Leonessa, Nigerissä, Somaliassa ja Eritreassa alle kolme prosenttia väestöstä käyttää nettiä. Kehittyvistä alueista netinkäyttäjien ykköskastia ovatkin Aasian ja Lähi-idän maat, raportissa kerrotaan.

Esimerkiksi Maailmanpankki arvioikin aiemmin tänä vuonna, että digiaika on hyödyttänyt lähinnä rikkaita ja vaikutusvaltaisia ihmisiä.

ITU:n tavoitteisiin kuuluu, että vuonna 2020 60 prosenttia maailman väestöstä käyttäisi nettiä, mutta näillä näkymin siihen ei päästä. Myös netinkäytön sukupuolikuilu on leventynyt: miehiä on netinkäyttäjistä yli neljännesmiljoona enemmän kuin naisia.

Verkko- ja viestintäteknologia informaatioteknologiainternet

Lue myös

Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Amnesty: Facebookin ja Googlen toiminta uhkaa ihmisoikeuksia – “Tämä ei ole se internet, johon ihmiset alussa sitoutuivat”

Facebookin ja Googlen tapa kerätä ja käsitellä miljardien ihmisten henkilötietoja loukkaa oikeutta yksityisyyteen sekä mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen ja edistää syrjintää, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uudessa raportissaan.
Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.