Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia

Intia ja Kiina netinkäytön vetureita

47 prosenttia maailman väestöstä käyttää YK-tilastojen mukaan nyt nettiä, mutta kuilu rikkaiden ja köyhien maiden välillä on suuri.
(Kuva: Armando Alves / CC BY 2.0)

Intia on ohittanut Yhdysvallat maailman toiseksi suurimpana nettimarkkinana. Maassa on nyt 333 miljoonaa netinkäyttäjää, ja sen yläpuolella on vain Kiina, jossa nettiä käyttää 721 miljoonaa ihmistä.

YK:n televiestintäjärjestö ITU:n tuoreen raportin mukaan Intia ja Kiina ovat suuren väkilukunsa vuoksi kuitenkin myös niiden kuuden maan joukossa, joissa elää 55 prosenttia nettiä käyttämättömistä ihmisistä.

Raportin mukaan yhteensä maailman asukkaista noin 47 prosenttia, 3,5 miljardia, käyttää nyt nettiä. Osuus on viime vuodesta noussut 300 miljoonalla. Erityisen suuri potentiaali on raportin mukaan mobiililiittymillä: jo 165 maalla on 4G-mobiiliverkko.

Erot maailman alueiden välillä ovat kuitenkin suuria. Maita, joissa yli puolet väestöstä käyttää nettiä, on vasta 91. Rikkaissa maissa netinkäyttäjien osuus lähenee sataa, mutta vähiten kehittyneissä maissa ollaan pääsemässä tänä vuonna vasta 15:een.

Erityisen huono tilanne on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Siellä muun muassa Tšadissa, Sierra Leonessa, Nigerissä, Somaliassa ja Eritreassa alle kolme prosenttia väestöstä käyttää nettiä. Kehittyvistä alueista netinkäyttäjien ykköskastia ovatkin Aasian ja Lähi-idän maat, raportissa kerrotaan.

Esimerkiksi Maailmanpankki arvioikin aiemmin tänä vuonna, että digiaika on hyödyttänyt lähinnä rikkaita ja vaikutusvaltaisia ihmisiä.

ITU:n tavoitteisiin kuuluu, että vuonna 2020 60 prosenttia maailman väestöstä käyttäisi nettiä, mutta näillä näkymin siihen ei päästä. Myös netinkäytön sukupuolikuilu on leventynyt: miehiä on netinkäyttäjistä yli neljännesmiljoona enemmän kuin naisia.

Verkko- ja viestintäteknologia informaatioteknologiainternet

Lue myös

Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Amnesty: Facebookin ja Googlen toiminta uhkaa ihmisoikeuksia – “Tämä ei ole se internet, johon ihmiset alussa sitoutuivat”

Facebookin ja Googlen tapa kerätä ja käsitellä miljardien ihmisten henkilötietoja loukkaa oikeutta yksityisyyteen sekä mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen ja edistää syrjintää, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uudessa raportissaan.
Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.