Ilmastonmuutos voi ajaa Afrikan uuteen velka-ansaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutos voi ajaa Afrikan uuteen velka-ansaan

Poltetaan naapurin talo ja tarjotaan hänelle
sitten lainaa jälleenrakennukseen – afrikkalaisten ympäristöjärjestöjen
mukaan malli on sama, kun Afrikkaa kehotetaan ottamaan lainaa
ilmastonmuutoksen vaikutuksista selviämiseen.

Poltetaan naapurin talo ja tarjotaan hänelle sitten lainaa jälleenrakennukseen – afrikkalaisten ympäristöjärjestöjen mukaan malli on sama, kun Afrikkaa kehotetaan ottamaan lainaa ilmastonmuutoksen vaikutuksista selviämiseen.

"Ilmastonmuutos on sukupolvemme ratkaiseva kehitys- ja turvallisuusongelma. Siitä vastuussa olevien tulee maksaa korvauksia niille, joiden elinehdot se tuhoaa", Nigeriassa toimivan Kansainvälisen energia-, ympäristö- ja kehityskeskuksen johtaja Ewah Eleri sanoo.

Eleri puhui afrikkalaisten kansalaisjärjestöjen tapaamisessa, joka järjestettiin Afrikan maiden ympäristöministerien kokouksen rinnalla Etelä-Afrikan Johannesburgissa.

 

Vähiten päästöjä, eniten ongelmia

Järjestöt korostivat, että Afrikan maat tuottavat vähiten kasvihuonekaasupäästöjä, mutta jo nyt miljoonat maanosan asukkaat kamppailevat ilmastonmuutoksen tuhoisten seurausten kanssa päivittäin.

Eleri vaati pakollisia korvauksia saastuttajilta Afrikalle ja paheksui ajatusta, että muutoksiin sopeutuminen pitäisi tehdä velkarahalla.

"Juuri kun Afrikka on pääsemässä valtavasta velka-ansasta, teollisuusmaat velkaannuttaisivat meidät uudelleen, jotta selviäisimme ilmastonmuutoksen meille aiheuttamista valtavista vahingoista", Nigerian Maan ystävien edustaja Omokaro Osayade vahvisti.

 

Prosentti bkt:sta rahastoon

Afrikan ympäristöliike vaatii teollisuusmaita sijoittamaan vähintään prosentin bruttokansantuotteestaan ilmastonmuutosrahastoon. Afrikan lasketaan tarvitsevan sopeutumiseen ainakin miljardi dollaria eli 650 miljoonaa euroa.

Lisäksi Afrikka kaipaa investointeja voidakseen ottaa käyttöön kohtuuhintaisia uusiutuvia energianlähteitä ja kehittyä ilman, että kasvihuonepäästöt karkaavat käsistä.

Järjestöt varoittivat myös, että biopolttoaineita kehiteltäessä ei saa heikentää Afrikan ruokaturvaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia