Ihmisoikeusjärjestöt huolissaan Ukrainan poliisiväkivallasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestöt huolissaan Ukrainan poliisiväkivallasta

Todistajat kertovat pampuilla hakkaamisesta ja potkimisesta, jotka ovat johtaneet muun muassa luunmurtumiin.

Ukrainan poliisin toimet viime päivien mielenosoitusten taltuttamisessa on syytä tutkia, sanovat ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch (HRW) ja Amnesty International. Silminnäkijähaastattelujen ja videoaineistojen mukaan poliisi on hakannut mielenosoittajia pampulla, potkinut heitä ja ajanut heitä takaa.

Lauantaina poliisi perusteli Kiovan keskustan mielenosoituksen väkivaltaista hajottamista sillä, että mielenosoittajat estivät perinteisen uudenvuodepuun pystyttämisen kaupungin keskusaukiolle.

"Kansainväliset ihmisoikeusstandardit sallivat kokoontumisvapauden rajoittamisen vain, kun kyseessä on pakottava yhteiskunnallinen tarve. Uudenvuodenpuun pystyttämistä ei voida pitää hyvänä syynä", muistuttaa Amnestyn Ukraina-tutkija Heather McGill.

Järjestöjen mukaan viranomaiset käskivät mielenosoittajien hajaantua ja alkoivat sen jälkeen pahoinpidellä mielenosoittajia. Poliisien mukana mielenosoittajat syyllistyivät provokaatioon ja heittelivät näitä muun muassa pulloilla. HRW:n haastatteleman silminnäkijän mukaan ei kuitenkaan ollut selvää, keitä heittelijät olivat.

Mielenosoituksen hajottamisessa loukkaantui kymmeniä ihmisiä ja noin 35 pidätettiin. HRW:n siteeraamien maan terveysministeriön lukujen mukaan viime päivinä Kiovassa yhteensä 248 ihmistä on hakenut ensiapua.

Ukrainan mielenosoitukset puhkesivat marraskuun loppupuolella, kun maan hallitus ilmoitti, ettei se solmikaan suunniteltua yhteistyösopimusta EU:n kanssa. Viime päivinä mielenosoitukset ovat kiihtyneet, ja mielenosoittajat ovat muun muassa piirittäneet hallituksen rakennuksia.

Ukrainan pääministeri ja sisäministeri ovat sittemmin pahoitelleet väkivaltaa. Myös YK:n pääsihteeri on ottanut tilanteeseen kantaa ja vaatinut kaikkia osapuolia välttämään väkivaltaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia