Ihmiskauppaa suitsitaan lailla Mosambikissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmiskauppaa suitsitaan lailla Mosambikissa

Yli tuhat mosambikilaista, joukossa myös lapsia, salakuljetetaan vuosittain Etelä-Afrikkaan, jossa heidät pakotetaan alipalkattuun tai palkattomaan työhön. Mosambikin hallitus on viimein puuttunut ongelmaan hyväksymällä lain, joka tekee ihmiskaupasta pitkillä vankilatuomioilla rangaistavan rikoksen.

Mosambikin parlamentti sinetöi lain seuraavalla istuntokaudellaan syyskuussa.

"Tämä on suuri saavutus, sillä ihmiskaupasta ei ole koskaan langetettu yhtään tuomiota Mosambikissa", Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n Nelly Chimedza sanoo. Hän työskentelee eteläisen Afrikan ihmiskauppaa vastaan taistelevassa IOM:n ohjelmassa.

IOM:n tutkimusten mukaan ihmiskauppa Mosambikista Etelä-Afrikkaan on kasvamassa.

Uusi laki tuskin lohduttaa Soniaa, 34, joka pelastettiin ihmiskauppiaiden kynsistä vuosi sitten. Tuntemattomat miehet houkuttelivat työttömän Sonian mukaansa lupaamalla hyväpalkkaista kotiapulaisen työtä Etelä-Afrikassa.

Etelä-Afrikan poliisi jopa pysäytti joukon heidän ylittäessään rajaa laittomasti, mutta ihmiskauppiaat pääsivät pälkähästä lahjomalla poliisin.

Perillä Soniaa odottikin palkaton työ. Hänen oli pakko turvautua prostituutioon saadakseen elantonsa. Joukko miehiä raiskasi hänet ja hän sai hiv-tartunnan.

Kotiin palattuaan Sonia ei puhunut kokemuksistaan perheelleen. Hän haluaa vain elää rauhassa kaksostensa kanssa omassa asunnossaan.

IOM:n Chimedza tähdentää, että uusi laki ei vielä takaa rikollisten joutumista oikeuden eteen.

"Haasteena on levittää tietoa laista, niin että ihmiset tietävät ihmiskaupan olevan rikos."

"Ja vaikka tietoakin olisi, pelko ja häpeä istuvat syvällä", Chimedza selittää.

Erityisesti seksuaalisen hyväksikäytön uhrit saavat henkisen poltinmerkin. Monet ihmiskaupan uhrit eivät halua puhua kokemastaan edes läheisille perheenjäsenille.

YK:n lastenjärjestö Unicef taistelee ihmiskauppaa vastaan tukemalla poliiseille, yhteisöjen johtajille, opettajille, nuorille naisille ja lapsille suunnattuja tiedotuskampanjoita.

"Ihmiset eivät ole tietoisia ihmiskaupasta ja siihen liittyvistä vaaroista", Unicefin lastensuojelun asiantuntija Mioh Nemoto sanoo.

Nemoto selittää, että yksi ihmiskaupan syitä on köyhyys.

"Ihmisille sanotaan todennäköisesti, että jos he antavat lastensa lähteä työhön Etelä-Afrikkaan, lapsilla on siellä mahdollisuus päästä myös kouluun."

Nemoto lisää, että osuvien viestien laatiminen tiedotuskampanjoihin on vaikeaa, kun ei tarkkaan tiedetä miten kaikki tapahtuu. Yhteisöt verhoavat ihmiskaupan salaisuuden varjoon. Useimpien uhrien kohtalosta ei ole tietoa.

Sonia oli onnekas, kun hän sai apua ajoissa. IOM rakensi hänelle talon, ja hän saa toimeentulonsa pienimuotoisesta kaupankäynnistä.

Sonian tuntema Nemoto on kuitenkin huolissaan. Sonia joutui luopumaan virvoitusjuomia ja kalaa myyvästä kojustaan sähkökatkosten vuoksi. Hän keksi, että voisi käydä Etelä-Afrikassa ostamassa halpaa tavaraa ja myydä sitä voitolla Mosambikissa.

"Sonia oli hyvin innoissaan suunnitelmastaan neljä kuukautta sitten, mutta minä varoitin häntä, että hän voi törmätä jälleen ihmiskaupan harjoittajiin. Käsittääkseni hän ymmärsi varoitukseni", Nemoto sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia