HRW: Palestiinalaisteinien ampuminen sotarikos | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

HRW: Palestiinalaisteinien ampuminen sotarikos

Israelin armeija käytti kovia panoksia kahta alaikäistä vastaan.

Israel syyllistyi ilmeiseen sotarikokseen tappaessaan kaksi palestiinalaisteiniä kahakaksi yltyneen mielenosoituksen yhteydessä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Järjestön mukaan Israelin armeijan toukokuussa ampumat pojat eivät asettaneet ampumishetkellä välitöntä uhkaa israelilaisjoukoille. Kaikki todisteet viittaavat myös siihen, että heidät ammuttiin oikeilla panoksilla, HRW sanoo. Joukot haavoittivat vakavasti samana päivänä myös 15-vuotiasta poikaa, jonka epäillään niinikään saaneen luodin rintaansa.

Kuolemaan johtaneet kaksi erillistä ampumistapausta sattuivat toukokuun 15. päivänä Beituniassa lähellä Ramallah'n kaupunkia miehitetyllä Länsirannalla. Paikalla oli aiemmin osoitettu mieltä palestiinalaisten Israelista paon muistoksi.

Ampumiset tallentuivat turvakameran nauhalle. Lääketieteelliset todisteet viittaavat siihen, että pojat saivat rintaansa ampumahaavan, HRW kertoo.

"Siviilien tappaminen tarkoituksella on sotarikos. Israelilla on velvollisuus asettaa syytteeseen ne, jotka ampuivat näitä nuoria sekä niitä, jotka määräsivät kovien panoksien käytöstä mielenosoituksessa", sanoo HRW:n Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Sarah Leah Whitson.

Armeija on sanonut tutkivansa tapaukset, mutta sen mukaan joukot käyttivät vain kumiluoteja ja kyynelkaasua. HRW muistuttaa, että kumiluoteja ei ole suunniteltu uppoamaan kehoon ja että on erittäin epätodennäköistä, että ne voisivat tappaa 60 metrin päästä.

Myös YK:n ihmisoikeusvaltuutettu on kritisoinut tapausta.

Nälkälakkolaisten määrä kasvaa

YK on huolissaan myös palestiinalaisvankien nälkälakosta, joka on kestänyt huhtikuun 24. päivästä lähtien. Yli 75 vankia on sairaalassa, ja heidän terveytensä heikkenee.

Vangit protestoivat Israelin käyttämää hallinnollista pidätystä vastaan. Se antaa oikeuden pitää ihmisiä pidätettynä määräämättömiä aikoja ilman syytä. Noin sata vankia aloitti lakon huhtikuussa, ja nyt lakkolaisia on YK:n mukaan noin 290.

Ihmisoikeusjärjestö Addameerin mukaan tällä hetkellä Israel pitää hallinnollisesti pidätettynä 192:ta palestiinalaista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia