Homot etenevät kohti tasa-arvoa Kolumbiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Homot etenevät kohti tasa-arvoa Kolumbiassa

Samaa sukupuolta olevat kolumbialaispariskunnat
nauttivat nyt, adoptiota lukuun ottamatta, samoista oikeuksista kuin
naimattomat heteroparit. Tasa-arvo saavutettiin maan perustuslakituomioistuimen kautta.

Samaa sukupuolta olevat kolumbialaispariskunnat nauttivat nyt, adoptiota lukuun ottamatta, samoista oikeuksista kuin naimattomat heteroparit.

Seksuaalivähemmistöt eivät saavuttaneet tasa-arvoa parlamentin kautta, vaan käymällä oikeutta maan perustuslakituomioistuimessa.

Kolumbian perustuslaki vuodelta 1991 lupaa kaikille perusoikeudet, ilman syrjintää rodun tai muun syyn vuoksi.

"Sen ansiosta aktivistit ovat vuodesta 2005 asteittain vaatineet ja saavuttaneet oikeuksiaan", ihmisoikeusaktivisti Manuel Velandia sanoo.

Homofobia ei poistu hetkessä

Perustuslakituomioistuimen liki yksimielisen päätöksen mukaan yhteensä 42 artiklaa, joissa puhutaan naimattomista pareista tai siviiliavioliitoista, koskevat myös homopareja. Parit voivat vaatia näitä oikeuksia asuttuaan yhdessä kaksi vuotta.

Tammikuun lopussa tehty päätös takaa noin 300 000:lle seksuaalivähemmistöihin kuuluvalle muun muassa täydet perintöoikeudet, eikä pariskunnan jäseniä voi enää pakottaa todistamaan oikeudessa toisiaan vastaan.

Jos toinen osapuoli on armeijassa, puoliso nauttii kaikista niistä erikoiseduista, jotka ennen oli myönnetty vain heteropareille. Ulkomaalainen puoliso voi saada nyt suhteen perusteella Kolumbian kansalaisuuden.

Velandia vakuuttaa, että aktivistit eivät lopeta taistelua tähän, vaan vaativat myös oikeutta avioliittoon ja adoptioon.

"Mutta tällä hetkellä taistelu keskittyy uusien saavutusten vakiinnuttamiseen. Ei perustuslakituomioistuimen päätös hetkessä maagisesti kitke homofobiaa Kolumbiasta."

"Uruguay oli maanosan ensimmäinen maa, joka tunnusti homoparien oikeudet, mutta yleisesti ottaen Uruguayn laki takaa vähemmän oikeuksia kuin Kolumbian nykyinen lainsäädäntö", lakijuttua ajaneen Colombia Diversa -järjestön johtaja Marcela Sánchez sanoo.

"Argentiina, Meksiko ja Brasilia tunnustavat myös homojen ja lesbojen oikeudet, mutta osavaltioiden välillä on eroja tai oikeudet saatavat koskea esimerkiksi vain valtion työntekijöitä."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia