Hizbollahin rooli palestiinalaisalueilla kasvaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hizbollahin rooli palestiinalaisalueilla kasvaa

Aiemmin lähinnä Libanonissa sotineen islamilaisen Hizbollah-järjestön vaikutusvalta Länsirannan ja Gazan palestiinalaisalueilla on kasvussa. Osa palestiinalaisista katsoo, että on Hizbollahin velvollisuus auttaa palestiinalaisia, toisten mielestä sen mukaantulo romuttaa rauhanprosessin mahdollisuudet.

Aiemmin lähinnä Libanonissa sotineen islamilaisen Hizbollah-järjestön vaikutusvalta Länsirannan ja Gazan palestiinalaisalueilla on kasvussa.

Balatan pakolaisleiri Nablusin kaupungin kupeessa ja Casbahin alue kaupungin sisällä ovat paikallisten johtajien mukaan nykyisin Hizbollahin tukialueita.

Balata toimi kehtona myös lukuisia itsemurhaiskuja järjestäneelle al-Aksan marttyyrien prikaatille. Se taas kytkeytyy palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin johtamaan Fatah-liikkeeseen.

Israel on jo jonkin aikaa väittänyt Hizbollahin vahvistaneen asemiaan alueella. Järjestön sanotaan osallistuneen 75 prosenttiin viime kuukausien aseellisista iskuista.

Nimettömänä pysyttelevä palestiinalaislähde sanoo, että alueen palestiinalaishallinto on tietoinen Hizbollahin tuesta militanttiryhmille. Se ei kuitenkaan halua puuttua niiden toimintaan niin kauan "kuin Israelin hyökkäys jatkuu".

Hizbollahin mukaantulo vain lisää alueen räjähdysherkkyyttä. Järjestöä tukevat Syyria ja Iran, ja Israel on tehnyt selväksi, että kaikki sen vastustajien auttajat ovat potentiaalisia hyökkäyskohteita.

Hizbollah on Yhdysvaltain laatimalla listalla terroristijärjestöistä, mutta EU:n vastaavalta listalta se puuttuu.

Nablusissa sekä Fatahin että islamististen äärijärjestöjen edustajat myöntävät Hizbollahin osallisuuden aseellisten ryhmien toimintaan. Kukaan ei kuitenkaan kerro avoimesti saavansa siltä tukea tai yksilöi sen laatua.

Tuen uskotaan olevan pääosin taloudellista ja tulevan alueelle siellä toimivien jordanialaisten pankkien välityksellä. Aseitakin Hizbollahin arvellaan yrittäneen tuoda alueelle.

Hizbollah antaa tiettävästi palestiinalaisille sotilaskoulutusta Iranissa, ja välittää internetin kautta tiedustelutietoa sekä ohjeita hyökkäyksiä varten. Palestiinalaisiin vaikuttaa myös Libanonissa toimiva Hizbollahin televisiokanava al-Manar.

Hizbollah ilmoitti itse hiljan, ettei sen tuki palestiinalaisille ole pelkkiä sanoja, vaan myös tekoja.

Hizbollah on suosittu palestiinalaisten keskuudessa, koska se taisteli liki 20 vuotta Etelä-Libanonissa Israelin miehitystä vastaan. Israel vetäytyi alueelta vuonna 2000, ja sitä pidetään arabien ensimmäisenä voittona juutalaisista.

Palestiinalaishallinnosta ja valtaa pitävästä Fatahista löytyy kuitenkin paljon niitäkin, joita Hizbollahin "ulkomainen asioihin puuttuminen" sieppaa.

"Hizbollahin tuki ei ole pyyteetöntä. Se haluaa sulkea kaikki tiet rauhanprosessilta", Balatan Fatah-johtajiin kuuluva Nasser Badawi huomauttaa.

Alueella toimivilla 4-10 hengen iskuryhmillä on usein varsin löyhät siteet al-Aksan prikaateihin, ja Badawin mukaan ne ottavat kernaasti tukea myös Hizbollahilta.

"Se ei ole hyvä. Emme halua ulkopuolisten vaikuttavan väkeemme ja yritämme toimia sitä vastaan", hän sanoo.

Toinen Fatah-johtaja Luai Abdo syyttää tilanteesta palestiinalaishallintoa ja Fatahia. "Olemme eripuraisia ja heikkoja. Siksi kaikki muut tunkevat nenänsä meidän asioihimme."

Hänen kollegansa Amin Maqbul ei torju kokonaan Hizbollah-yhteistyötä. "Jos Hizbollahin kaltaiset ryhmät haluavat tukea meidän asiaamme, se pitäisi tehdä kansallisten organisaatioiden, kuten Fatahin, kautta."

"Ongelmia syntyy, kun yksittäiset ryhmät saavat ulkomailta tukea ja alkavat toimia kansallista linjaamme vastaan", jatkaa Maqbul, joka otti johtoonsa Fatahin toimeenpanevan komitean sen jälkeen, kun kansannousun kärkimiehenä pidetty Marwan Barghouti pidätettiin.

Maqbulin mukaan vastaava tilanne on ajanut Fatahin ristiriitoihin kahden muun islamistiryhmän, Jihadin ja Hamasin, kanssa.

Fatah syyttää järjestöjä tulitauon torpedoimisesta "ulkomailta saatujen ohjeiden mukaan".

Pyhä sota -järjestöä eli Jihadia Länsirannalla johtava Youssef Aaref kiistää syytökset. "Meidän taistelumme on oikeutettua, joten myös sille annettu ulkomainen tuki on oikeutettua."

Nablusissa toimivan al-Najjahin yliopiston opettaja Abdel Sater Kassem puolestaan katsoo, että on suorastaan Hizbollahin velvollisuus auttaa palestiinalaisia. Hän kannattaa nykyistä palestiinalaishallintoa vastustavia islamisteja ja kaavailee haastavansa Arafatin, jos ensi vuonna pidetään vaalit.

Kassemin mielestä palestiinalaiset ovat liian kompromissinhaluisia. "Vaikka kaikki arabit olisivat tehneet rauhan Israelin kanssa, Hizbollah jatkaa taistelua."

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia