Uutiset

Hiv-positiivisten lääkintä aloitetaan Etelä-Afrikassa

Vuosien odottelun jälkeen Etelä-Afrikan hallitus on hyväksynyt ohjelman, jolla miljoona hiv-positiivista lääkitään seuraavan viiden vuoden ajan. Lääkintäohjelman mahdollisti patentoitujen lääkkeiden hintojen putoaminen ahkeran kampanjoinnin tuloksena. Ohjelman toteutettamisen haasteena on maan vakavasti rapautunut terveydenhoitojärjestelmä.

Kansalaisjärjestöt olivat vaatineet ilmaisten lääkkeiden tarjoamista sairastuneille, mutta hallitus vastusti esitystä vedoten siihen, että lääkkeet eivät ole turvallisia. Hallitus myös epäili, ettei maalla ollut varaa lääkkeisiin.

Aikaisemmin maan presidentti Thabo Mbeki kuului koulukuntaan, jonka mukaan aidsin aiheuttavaa hi-virusta ei olisi olemassa. Tätä suuntausta edustavat tutkijat ovat myös sitä mieltä, että hiv-infektion etenemistä hidastavat lääkkeet ovat myrkyllisiä.

Etelä-Afrikassa on eniten hiv-positiivisia maailmassa. Hiv-tartunnan on saanut miljoona ihmistä maan 45 miljoonasta asukkaasta. Lääketieteen tutkimussäätiön mukaan aidsista on tullut johtava kuolinsyy.

Lääkintäohjelma tuli mahdolliseksi sen jälkeen kun lääkkeiden hinnat putosivat riittävän alhaalle. Tämä tapahtui paikallisen ja kansainvälisen kampanjan ansiosta, joka ajoi patentoitujen lääkkeiden hintojen alentamista humanitaarisista syistä.

Lääkeyritykset ovat alentaneet lääkkeiden hintoja maissa, joissa hiv-infektio on levinnyt kaikkein laajimmalle. Joitakin lääkkeitä valmistetaan nyt myös Etelä-Afrikassa.

Ohjelman hyväksyminen otettiin iloisesti vastaan kaikkialla Etelä-Afrikassa, mutta sen toteuttamisen tiellä on monia esteitä. 1900-luvun puolivälistä vuoteen 2001 maassa toteutettiin talouden rakennesopeutusohjelma, joka aiheutti leikkauksia julkisiin menoihin.

Terveydenhoitojärjestelmä joutui kärsimään. Maasta on lähtenyt runsaasti sairaanhoitajia ja lääkäreitä paremman palkkatason maihin. Onnistuakseen lääkintäohjelman toteutus vaatii riittävästi ammattitaitoista hoitohenkilökuntaa, joka pystyy huolehtimaan siitä, että lääkkeitä käytetään oikein ja turvallisesti.

(Inter Press Service)

hiv/aidssairaus/lääkintä Etelä-Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.