Uutiset

Hiv-positiivisten lääkintä aloitetaan Etelä-Afrikassa

Vuosien odottelun jälkeen Etelä-Afrikan hallitus on hyväksynyt ohjelman, jolla miljoona hiv-positiivista lääkitään seuraavan viiden vuoden ajan. Lääkintäohjelman mahdollisti patentoitujen lääkkeiden hintojen putoaminen ahkeran kampanjoinnin tuloksena. Ohjelman toteutettamisen haasteena on maan vakavasti rapautunut terveydenhoitojärjestelmä.

Kansalaisjärjestöt olivat vaatineet ilmaisten lääkkeiden tarjoamista sairastuneille, mutta hallitus vastusti esitystä vedoten siihen, että lääkkeet eivät ole turvallisia. Hallitus myös epäili, ettei maalla ollut varaa lääkkeisiin.

Aikaisemmin maan presidentti Thabo Mbeki kuului koulukuntaan, jonka mukaan aidsin aiheuttavaa hi-virusta ei olisi olemassa. Tätä suuntausta edustavat tutkijat ovat myös sitä mieltä, että hiv-infektion etenemistä hidastavat lääkkeet ovat myrkyllisiä.

Etelä-Afrikassa on eniten hiv-positiivisia maailmassa. Hiv-tartunnan on saanut miljoona ihmistä maan 45 miljoonasta asukkaasta. Lääketieteen tutkimussäätiön mukaan aidsista on tullut johtava kuolinsyy.

Lääkintäohjelma tuli mahdolliseksi sen jälkeen kun lääkkeiden hinnat putosivat riittävän alhaalle. Tämä tapahtui paikallisen ja kansainvälisen kampanjan ansiosta, joka ajoi patentoitujen lääkkeiden hintojen alentamista humanitaarisista syistä.

Lääkeyritykset ovat alentaneet lääkkeiden hintoja maissa, joissa hiv-infektio on levinnyt kaikkein laajimmalle. Joitakin lääkkeitä valmistetaan nyt myös Etelä-Afrikassa.

Ohjelman hyväksyminen otettiin iloisesti vastaan kaikkialla Etelä-Afrikassa, mutta sen toteuttamisen tiellä on monia esteitä. 1900-luvun puolivälistä vuoteen 2001 maassa toteutettiin talouden rakennesopeutusohjelma, joka aiheutti leikkauksia julkisiin menoihin.

Terveydenhoitojärjestelmä joutui kärsimään. Maasta on lähtenyt runsaasti sairaanhoitajia ja lääkäreitä paremman palkkatason maihin. Onnistuakseen lääkintäohjelman toteutus vaatii riittävästi ammattitaitoista hoitohenkilökuntaa, joka pystyy huolehtimaan siitä, että lääkkeitä käytetään oikein ja turvallisesti.

(Inter Press Service)

hiv/aidssairaus/lääkintä Etelä-Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.