Heyzer: Naisilla ratkaiseva rooli konfliktinjälkeisissä yhteiskunnissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Heyzer: Naisilla ratkaiseva rooli konfliktinjälkeisissä yhteiskunnissa

Naisilla on ratkaiseva rooli rakennettaessa vakaita yhteiskuntia konfliktinjälkeisille alueille, painotti Unifemin johtaja Noeleen Heyzer puheessaan Dag Hammarskjöldin luentosarjan avajaisissa Uppsalassa. Konfliktin jälkeisissä tilanteissa sukupuolten välisen tasa-arvon sisällyttäminen valtion uuteen perustuslakiin ja oikeus- ja äänestyskäytäntöön on välttämätöntä, Heyzer totesi.

YK:n Naisten kehitysrahaston (Unifemin) johtaja, Noeleen Heyzer painotti naisten ratkaisevaa roolia rakennettaessa vakaita yhteiskuntia konfliktinjälkeisille alueille. Hayzer puhui 22. syyskuuta 2004 Dag Hammarskjöldin luentosarjan avajaisissa Uppsalassa, Ruotsissa.

”Konfliktin jälkeisissä tilanteissa resurssit on kulutettu loppuun, infrastruktuuri tuhottu ja sosiaaliset, taloudelliset sekä poliittiset suhteet ovat paineen alla. Tässä tilanteessa sukupuolten välisen tasa-arvon sisällyttäminen valtion uuteen perustuslakiin, oikeus- ja äänestyskäytäntöön on mahdollisuus, mutta myös välttämättömyys”, Heyzer sanoi.

”Menestyksekäs jälleenrakennus riippuu kaikista käytössä olevista resursseista. Naiset edustavat kaikkein vähiten käytettyä keinoa näistä resursseista. Ilman naisten tasa-arvoista ja täyttä osallistumista rauhanrakennukseen, eivät oikeus ja kehitys ole mahdollisia rauhaan matkalla olevissa, sodan runtelemissa maissa.”

Heyzer viittasi YK:n pääsihteerin viime viikkoisiin sanoihin, joilla tämä muistutti Yleiskokousta, että kaikkien maiden on hyväksyttävä laillisuusperiaatteet, jotta rauha ja kehitys ovat mahdollisia. Heyzerin mukaan gender-oikeudenmukaisuus on tärkeä tekijä laillisuusperiaatteiden luomisessa ja rauhan rakentamisessa.

”Jälleenrakennuksessa tulee kiinnittää huomiota kaikkiin konfliktissa esiintyneisiin epäoikeuden muotoihin ja siinä tulee palauttaa kaikki gender-näkökulman mukaiset oikeudenmukaisuuden ulottuvuudet”, hän selitti. Heyzer lisäsi, että vakaiden yhteiskuntien kehitys riippuu merkittävästi siitä, miten ” rauha yhdistetään oikeudenmukaisuuteen, hallinto ja kehitys etniseen, luokka- ja gender-tasa-arvoon.”

Kansainvälisen yhteisön tuki naisverkostoille ja paikallisten aloitteiden yhdistäminen globaaleihin järjestelmiin ovat ensiarvoisen tärkeitä tehokkaan rauhanprosessin saavuttamiseksi.

Naisten oikeudet ja osallistuminen konfliktien ehkäisyssä, konfliktin aikana ja jälkeen on taattu YK:n Turvallisuusneuvoston päätöksellä 1325 Naiset, rauha ja turvallisuus. Kansainvälisen yhteisön on huolehdittava, että päätöslauselmaa noudatetaan kaikissa rauhanturva- ja siviilikriisinhallinnan operaatioissa täysimääräisesti.

Heyzeriä ennen Dag Hammarskjöl-luennon ovat pitäneet muun muassa YK:n pääsihteeri Kofi Annan sekä annin entinen presidentti ja YK:n ihmisoikeuskomissaari Mary Robinson.

Heyzerin koko puhe on luettavissa osoitteessa http://www.unifem.org/speeches

UNIFEMin Sota, rauha, naiset-työstä lisää www.womenwarpeace.org ja www.unifem.org

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia