Haitin entinen diktaattori välttää syytteet ihmisoikeusrikoksista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haitin entinen diktaattori välttää syytteet ihmisoikeusrikoksista

Maan tuomioistuimen päätös syyttää Duvalieria vain julkisten varojen kavaltamisesta tyrmistyttää ihmisoikeusjärjestöjä.

Haitin entinen diktaattori Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier on vapautettu syytteistä 15 hallintovuoden aikana tapahtuneista ihmisoikeusloukkauksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Tapauksesta vastaava tuomari on ilmoittanut, että Duvalier joutuu oikeuden eteen julkisten varojen kavaltamisesta, mutta syytöksiin ihmisoikeusrikkomuksista ei löytänyt tarpeeksi laillisia perusteita.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet päätöstä. Muun muassa Amnestyn mukaan merkittävä osa todisteista ja todistajista jätettiin kokonaan huomiotta ja se pieni ryhmä uhreja joita tapausta varten kuultiin, joutui kokemaan pelottelua Duvalierin lakimiesten taholta.

"Haiti on laiminlyönyt kansainväliset velvoitteensa jättäessään nämä rikokset tutkimatta ja vapauttaessaan niistä syytetyt", sanoo Javier Zúñiga, Amnesty Internationalin neuvonantaja.

Duvalierin valtakautta 1970- ja 1980-luvuilla leimasivat systemaattiset ihmisoikeusrikkomukset. Satoja poliittisia vankeja kuoli pahoinpitelyn tai laittomien teloituksien seurauksena vankiloissa. Duvalierin hallitus myös toistuvasti sulki riippumattomia sanomalehtiä ja radioasemia ja toimittajia kidutettiin, vangittiin ja häädettiin maasta, kertoo Human Rights Watch.

Nyt 60-vuotias Duvalier palasi maahan tammikuussa 2011 vietettyään 25 vuotta maanpaossa Ranskassa. Siitä lähtien Duvalieria on ollut tutkittavana ihmisoikeusrikkomuksista kun ryhmä uhreja jätti kanteen syyttäen tätä rikoksista ihmisyyttä vastaan, sekä korruptiosta ja varkauksista. 

Amnesty on arvostellut Haitin nykyistä hallitusta haluttomuudesta saattaa Duvalier oikeuden eteen. Sen mukaan nykyinen presidentti Martelly on vihjannut Duvalierin armahtamisesta.

Duvalier voisi saada viisi vuotta vankeutta jos hänet tuomitaan julkisten varojen kavaltamisesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia