Haitin Duvalier pakoilee oikeutta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haitin Duvalier pakoilee oikeutta

Entisen presidentin rikosten tutkimusta on tarkoituksella viivästetty, väittää Amnesty.

Haitin entinen presidentti Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier on saanut jatkaa oikeuden pakoilua vuosi sen jälkeen kun viranomaiset käynnistivät tutkinnan hänen hallintokautensa aikana tapahtuneista rikoksista ihmisyyttä vastaan, sanoo Amnesty International.

Duvalier palasi maahan tammikuussa 2011 vietettyään 25 vuotta maanpaossa Ranskassa. Siitä lähtien hän on ollut tutkittavana vakavista ihmisoikeusrikkomuksista, kidutuksista, katoamisista ja teloituksista, jotka tapahtuivat hänen valtansa aikana vuosina 1970- ja 1980-luvuilla.

"Viranomaiset eivät ole vakavasti yrittäneet tutkia Jean-Claude Duvalierin valtakauden aikana tapahtuneita rikoksia” sanoo Javier Zúñiga, Amnesty Internationalin neuvonantaja.

"Haitilaisten sukupolven ajan kokemat kidutukset, katoamiset, teloitukset, mielivaltaiset pidätykset ja muut vakavat ihmisoikeusloukkaukset pysyvät pimennossa ja rankaisematta."

Amnestyn mukaan tutkimukset ovat hidastuneet sen vuoksi, että Duvalierin tapauksen tutkittavaksi esittämisen jälkeen kesäkuussa 2011 on yleinen syyttäjä on vaihtunut neljä kertaa.

"Vaikuttaa, että tutkimusta on tarkoituksella viivästetty yleistä syyttäjää vaihtamalla ja että oikeuslaitoksen riippumattomuus on vain harha" Zúñiga sanoo.

"Haitin hallituksen on lopetettava tämä teeskennelty oikeudenmukaisuus ja ottaa selvä julkinen kanta Jean-Claude Duvalieria vastaan", sanoo Zuniga.

Toistaiseksi Haitin korkeimman tason viranomaiset ovat lisäksi sallineet Duvalierin jatkaa tärkeisiin julkisiin tilaisuuksiin osallistumista asianajajiensa ja kannattajiensa kanssa. Viimeksi tammikuun alussa Duvalier osallistui Haitin maanjäristyksen toisen vuosipäivän viralliseen seremoniaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia