Guatemalan vaalitaistelusta tuli verinen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Guatemalan vaalitaistelusta tuli verinen

"Meidät aiottiin tappaa varoittamatta. Takaa-ajajat ryhtyivät ampumaan kohti", Guatemalan presidentinvaaleissa ehdolla oleva Héctor Rosales kertoo.

Guatemalassa pidetään presidentin- ja parlamenttivaalit 9. syyskuuta. Elokuun puoliväliin mennessä väkivaltaisuuksissa oli kuollut vähintään 38 ihmistä sitten toukokuun alun, jolloin vaalipäivä ilmoitettiin.

Valtaosa uhreista on ammuttu, Keski-Amerikan poliittisen tutkimuksen laitoksen (Incep) johtaja José Dávila sanoo. Incep on mukana vaalivalmisteluja valvovien kansalaisjärjestöjen työssä.

Pienen Alkuperäisen kokonaisvaltaisen kehityksen puolueen (DIA) ehdokkaana oleva Rosales kertoo nähneensä häntä kohti ampuneiden miesten vaatteissa oikeistolaisen Guatemalan tasavaltalaisrintaman tunnuksia.

Hyökkäys tapahtui 10. elokuuta Quichén maakunnassa, ja Rosalesin autossa olivat myös DIA:n kansanedustajaehdokas Liby Solís Wer ja tämän 25-vuotias poika. Kaikki selvisivät naarmuitta.

Muut eivät ole olleet yhtä onnekkaita; järjestöjen mukaan vaalitaistelu on väkivaltaisin sitten vuoden 1985. Viime vaalit vuonna 2003 vaativat "vain" 29 ihmisen hengen.

Guatemalassa on liki kuusi miljoonaa äänioikeutettua, joiden suosiosta kilpailee 14 presidenttiehdokasta.

Gallupeja johtaa keskustavasemmistolaisen Kansallisen toivon liiton (UNE) Álvaro Belem. Seuraavina ovat oikeiston Isänmaallisen puolueen (PP) Otto Pérez Molina ja hallitsevan keskustaoikeistolaisen Suuren kansallisen liiton (Gana) Alejandro Giammattei. Puolet äänioikeutetuista ei ollut elokuun puolivälissä päättänyt ehdokastaan.

UNE on menettänyt vaaliväkivallassa 17 henkeä, Gana viisi ja PP neljä. Uhreilta eivät ole välttyneet muutkaan ryhmät, joukossa Nobel-palkitun mayaintiaanin, Rigoberta Menchún, takana oleva Yhdessä Guatemalan puolesta (EG).

Ihmisoikeusjärjestöä edustava Mario Polanco arvioi väkivallan liittyvän sekä puolueiden sisäiseen välienselvittelyyn että järjestäytyneeseen rikollisuuteen. "Viranomaiset eivät pysty tutkimaan tapauksia, ja tekijät jäävät yleensä rankaisematta", hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia