Guatemala kiristää adoption valvontaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Guatemala kiristää adoption valvontaa

Kansainvälisen adoption ”paratiisina” tunnettu Guatemala on ryhtynyt toimiin maineensa parantamiseksi. Hallitus on ratifioinut Haagin kansainvälisen adoptiosopimuksen ja valmistelee lakia lapsikaupan suitsimisesta.

Kansainvälisen adoption ”paratiisina” tunnettu Guatemala on parantamassa mainettaan. Hallitus on ratifioinut Haagin kansainvälisen adoptiosopimuksen ja valmistelee lakia lapsikaupan suitsimisesta.

”Tämä oli tarpeellinen askel. Nyt annamme perheitä lapsille sen sijaan, että antaisimme lapsia perheille”, oikeuskansleri Mario Estuardo Gordillo kommentoi ratifiointia.

Ensi vuonna voimaan astuva sopimus tuo Gordillon mukaan selvyyttä ja läpinäkyvyyttä adoptiokäytäntöihin sen varmistamiseksi, että lapsen etu voittaa.

Guatemala ei ole aiemmin ratifioinut sopimusta, koska korkein oikeus katsoi 2003 sopimuksen perustuslain vastaiseksi.

Viisi sopimuksen jäsenmaata, Kanada, Saksa, Hollanti, Espanja ja Britannia, lopetti adoptiot Guatemalasta järjestelmän puutteiden ja rikkeiden sekä lapsikaupasta ja vauvavarkauksista kertovien uutisten vuoksi.

Espanjan Guatemalan-konsulin Bernabé Aguilarin mielestä ratifiointi oli tarpeellinen mutta ei riittävä toimenpide, jotta Espanja sallisi taas adoption Guatemalasta. ”Odotamme adoptiolain hyväksymistä ja alaikäisten suojelumekanismien toimeenpanoa.”

Lastensuojelun puolustajien mukaan Guatemala on laittoman adoption paratiisi. Paperityöt tehdään nopeasti, ja koko prosessiin menee vain vuosi, sillä adoptiot hyväksyy notaari tuomarin asemasta.

Suurin osa adoptoivista vanhemmista tulee Yhdysvalloista. Koko prosessi maksaa heille noin 20 000 euroa.

”Adoptiot ovat liiketoimintaa, joka tuottaa noin 4,5 miljoonaa euroa vuodessa pienelle ryhmälle notaareja”, sanoo Edgar Aguilar, joka on alaikäisiä ja perhettä koskevan lainsäädäntökomitean neuvonantaja.

Aguilarin mukaan raskaana olevat naiset viedään ”lihomistaloihin”, joissa heille korvataan raskaudesta ja synnytyksestä koituvat kulut. Järjestelmään kuuluvat myös palkatut välikädet, joiden tehtävä on painostaa köyhiä nuoria naisia antamaan lapsensa adoptioon.

On myös ”kenguruäideiksi” kutsuttuja naisia, jotka hankkivat elantonsa synnyttämällä lapsia suoraan adoptoitaviksi. ”Heidän vastineeksi saamansa tulot ovat murusia verrattuna siihen, mitä notaarit saavat.”

Suurin osa äideistä kuuluu Guatemalan syrjittyyn alkuperäisväestöön, joka muodostaa noin 65 prosenttia koko kansasta. Virallisten tilastojen mukaan köyhyysrajan alapuolella elää puolet maan 12,7 miljoonasta asukkaasta. Kansalaisjärjestöt uskovat osuuden hipovan 80:tä prosenttia.

Guatemalalla ei ole nimenomaan adoptiota koskevaa lainsäädäntöä tai viranomaista, joka valvoisi järjestelmää.

Uusi lakialoite pyrkii poistamaan prosessin taloudelliset kannusteet. Esimerkiksi biologisilta vanhemmilta kiellettäisiin rahalliset ja muut edut. Oikeuskanslerin alaisuuteen perustettaisiin lisäksi elin, joka valvoisi adoptioita.

Lakialoite asettaisi paikalliset adoptiot etusijalle. Tällä hetkellä ne muodostavat vain kaksi prosenttia adoptioista.

Tänä vuonna Guatemalasta on oikeuskanslerin tilastojen mukaan adoptoitu 683 lasta. Viime vuonna luku oli noin 4 500, kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Guatemalasta adoptoidaan lapsia ulkomaille neljänneksi eniten Venäjän, Kiinan ja Etelä-Korean jälkeen. Suhteessa väestömääräänsä Guatemala kuitenkin johtaa adoptiotilastoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia